Studenti Sveučilišta u Dubrovniku u posjetu Hrvatskom saboru

Voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Sanja Putica primila je studente ekonomije Sveučilišta u Dubrovniku koji su posjetili Hrvatski sabor.

Uz zastupnicu Puticu sa studentima su o obrazovnim, gospodarskim, ali i političkim temama razgovarali predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković, potpredsjednik Odbora za gospodarstvo Domagoj Hajduković i predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

Zastupnica Sanja Putica studentima je kratko predstavila rad u Hrvatskom saboru naglasivši kako je otvaranje institucija prema građanima važan segment parlamentarnih aktivnosti. Sa studentima je razgovarala o važnosti lokalnih projekata koji doprinose ostanku mladih i zapošljavanju, posebno se osvrnuvši na daljnji razvoj Sveučilišta u Dubrovniku. – Povezivanje obrazovnog sustava i gospodarstva ključ je daljnjeg uspješnog razvoja zemlje, rekla je Putica.

Hajduković je istaknuo važnost komercijalizacije akademskih znanja i potencijala, odnosno njihovo stavljanje u funkciju. Potaknuo je mlade da koriste prednosti mobilnosti, ali i da se vrate i stečena znanja i ideje realiziraju u Hrvatskoj.

Bedeković je studentima govorila o poticanju izvrsnosti kroz konkretne akcije i mobilnost mladih kao izvrsnog načina da se vidi i usporedi što drugi nude. Također je naglasila važnost povratka mladih u Hrvatsku. Bačić je govorio o svom dugogodišnjem iskustvu zastupnika i općenito iskustvu djelovanja u politici i izazovima koje ono nosi.

U nastavku se razgovaralo o potrebi tehnološkog i digitalnog napretka, turističkim potencijalima, kurikularnoj reformi te korištenju sredstava iz fondova Europske unije. Svi su se složili kako se u tom segmentu mora raditi na osiguranju ljudskih kapaciteta za pripremu projekata koji bi se mogli financirati.

Sa studentima su u pratnji bili i njihovi asistenti među kojima i Stjepan Srhoj dobitnik prestižne nagrade koju najboljim mladim ekonomistima dodjeljuje Austrijska narodna banka.