Studenti protiv sindikata: “Ne dirajte nam studentski posao!”

Pixabay

Protiv studentskog rada pobunili su se sindikati. Drže da su studenti jeftina radna snaga, poslodavci ih iskorištavaju, a istodobno su nelojalna konkurencija nezaposlenim radnicima, i predlažu promjenu zakonske regulative, piše N1.

S druge strane mladež HDZ-a i HNS-a pobunila se protiv – sindikalne pobune. Ne pada im napamet dopustiti smanjivanje prava, kažu. A iz Ministarstva poručuju kako se ipak na novom zakonu o studentskom radu – radi.

Domagoj je već završio fakultet, no za vrijeme studija je zarađivao studentskim poslovima. Kaže kako nije bio nelojalna i jeftinija konkurencija

”S obzirom da sam ja kao radnik obavljao samo one poslove koji su bili predviđeni za studente, odnosno oni koji su bili previše kompleksni za njih nisam bio nadležan”, kaže Domagoj Belak.

No sindikati tvrde, poslodavci smanjuju cijenu rada i od studenata rade stalne radnike

”Pritom smuljati i državu da će joj manje platiti, tako da imamo sve više poslova na kojem se zapošljavaju studenti u punom ili nepunom radnom vremenu, ali dugi niz mjeseci, događa se da pojedine poslove dijele dva studenta po 4 sata i to dugi niz mjeseci”, kaže sindikalist Krešimir Sever.

Sever tvrdi da to rade telekomunikacijske i trgovačke tvrtke prije svega. S druge strane za neke je već sada previše regulirano tržište rada.

”Ne mogu raditi na visini, ne mogu raditi s elektrikom već je cijela hrpa zanimanja koje studenti ne mogu, što mogu studenti, rade u call centrima, mogu sklapati kutije u samoposlugama, mogu raditi kao tajnice, dizat telefone, to su sve jednostavni poslovi”, kaže kolumnist Goran Vojković.

Zato, nastavlja Vojković, radnici ne bi trebali strepiti od studenata.

”Zato ako netko ima problem da ga netko nakon 15, 20 godina rada s tim da ga student bez iskustva koji mora ići na ispite uz dan dva obuke može zamijeniti onda ta osoba ima problem”, kaže.

Sindikati pak ne tvrde da se krši zakon, nego smatraju da se koristi siva zona.

”Poslodavci su ovdje prepoznali prolaz unutar zakona, jer zakon nije regulirao koliko dugo i na koji način studenti mogu raditi, na drugoj strani zakon o radu je vrlo jasan, on govori o ugovoru o radu”, kaže Sever.

Studentski rad, kaže Goran Vojković je svugdje dobrodošao

”Gledali smo svi onu američku seriju Beverly Hills, tamo žive samo bogati, po američkim uvjetima, i oni su svi ljeti radili, to je i stjecanje socijalnih vještina, dakle nikakva regulacija ne treba”.

Sindikati po njemu naprosto nisu prilagođeni vremenu i prostoru.

”Čelnici sindikata su valjda jedini kontinuitet otkad imamo državu i uvijek gledamo iste face koji očito funkcioniraju na davno prošli način”, rekao je.

Zanimljivo je da su se i mladež HDZ-a i mladi HNS-a pobunili protiv najave sindikata kako bi trebalo preispitati studentski rad.

Iz Ministarstva Znanosti i obrazovanja najavljuju da intenzivno rade na novom zakonu o studentskom radu

“U tijeku su konzultacije sa nacionalnim studentskim predstavničkim tijelima kako bi dobili jasne povratne informacije studenata.

Također, MZO apsolutno podržava pravo studenata da rade preko Studentskih servisa, a istovremeno ove godine smo udvostručili broj stipendija kako za poticanje studiranja u deficitarnim zanimanjima tako o za studente nižeg socioekonomskog statusa”, poručili su.