Štromar: Prijavljenih projekata obnove javnih zgrada dva puta više nego sredstava, ali osigurat će se gotovo sve

FaH

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja zatvorilo je 5. veljače natječaj za energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora jer je ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava dva puta veći od raspoloživih, rekao je u srijedu potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar i najavio da će se u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova osigurati novac kako bi svi prijavljeni koji udovoljavaju uvjetima dobili novac.

Ministarstvo je do 5. veljače zaprimilo ukupno 443 prijave projekata ukupne vrijednosti milijardu i 414 milijuna kuna za koje se traži 788 milijuna kuna bespovratnih sredstva. Za sada je na raspolaganju 380 milijuna kuna bespovratnih sredstava, rekao je ministar na današnjoj konferenciji za novinare.

Prve potpise ugovora očekuje u sljedećih 10 do 15 dana. Što se tiče bespovratnih sredstava za ostale prijave, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije razgovara se o osiguranju još 380 milijuna kuna, s kojima bi se odgovorilo na gotovo sve dosadašnje prijave, rekao je Štromar. Istaknuo je da se svim prijavljenim projektima smanjuje potrošnja energenata za više od 50 posto.

Poziv, koji je otvoren 16. studenog 2017., privemeno je obustavljen 5. veljače u ponoć na tri mjeseca, u skladu s pravilom da se obustavlja na određeno vrijeme najkasnije u trenutku kada svi projektni prijedlozi dosegnu 200 posto raspoloživog iznosa.

Tako veliki interes za Poziv na dostavu projektnih prijedloga “Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora” pokazuje da je poziv očito pogodio potrebe, rekao je ministar Štromar i pohvalio županije koje prednjače u broju prijava: Osječko-baranjsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Brodsko-posavsku i Virovitičku.

Istaknuo je i da jedinice lokalne samouprave i svi oni koji će dobiti ta sredstva mogu dobiti kredit HBOR-a koji će vraćati sredstvima odobrenim po Pozivu. Rekao je i da se jedinice lokalne samouprave mogu javiti i na Fond regionalnog razvoja koji će vrlo brzo otvoriti ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabriejla Žalac.

Korist od ovih projekata imat će lokalne jedinice jer će uštedjeti na energentima i ta sredstva iskoristiti za druge potrebe kao i građevinski sektor, rekao je Štromar.

Ministar Štromar je istaknuo da se sljedećih četiri do pet godina očekuje da će u obnovu zgrada biti investirano oko pet milijardi kuna, što će omogućiti rast građevinskog sektora. (Hina)