Štromar: HNS ostaje pri negativnom stavu o pozdravu “Za dom spremni”

Hina

HNS-ov potpredsjednik Vlade Predrag Štromar istaknuo je u ponedjeljak, uoči donošenja preporuka Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, da se HNS-ov stav o pozdravu “Za dom spremni” nije promijenio, odnosno da tom pozdravu nije mjesto u javnosti – ni na koji način i ni na kojem mjestu.

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, kolokvijalno nazvano Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, do 1. ožujka treba dostaviti Vladi preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću, uključujući i stajalište prema zvijezdi petokraci i ustaškom pozdravu “Za dom spremni”.

Preporuke Vijeća komentirat ćemo nakon što ih Vijeće objavi, ali  stav HNS-a  i dalje ostaje isti, rekao je Štromar upitan za stajalište HNS-a o mogućem kompromisnom rješenju da pozdrav “Za dom spremni” ostane na HOS-ovoj ploči, koja je u rujnu prošle godine premještena iz Jasenovca u Novsku.

Za HNS nije prihvatljivo da pozdrav “Za dom spremni” bude na bilo kojem mjestu i na bilo koji način prisutan u javnosti, poručio je Štromar.

Nije odgovorio u kojem smjeru idu pregovori o novom izvanrednom povjereniku za Agrokor i ima li HNS možda nekog svog kandidata za novog izvanrednog povjerenika.

Istaknuo je samo da je komunikacija koalicijskih partnera HDZ-i HNS-a intenzivna – “razgovara se redovito o svim pitanjima, pa tako i o tom pitanju”.

Štromar je također komentirao prijedlog izmjena Zakona o najmu stanova, o kojem će se ovoga tjedna raspravljati u Saboru, a njime nisu zadovoljni ni vlasnici stavova niti zaštićeni najmoprimci.

U Ministarstvu graditeljstva kažu da je, po njihovim podacima, riječ o 2500 stanova, a ne o 10.000 građana koji se spominju u javnosti, a taj je broj naveo i Hrvatski savez udruga stanara (HSUS) u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu traži povlačenje tog zakonskog prijedloga.

Štromar poručuje da je za starije građane osigurano razdoblje od 10 godina tijekom kojega će im se postupno povećavati zaštićena najamnina od stupanja zakona na snagu.

“Osigurali smo za te ljude ne pet nego deset godina pomoći na svakakve načine, prvenstveno sufinanciranjem dijela najma koji će vrlo brzo morati postati tržišni”, istaknuo je Štromar koji je odgovarao na novinarska pitanja u Ministarstvu graditeljstva nakon predstavljanja javnih poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina. (Hina)