Štromar: Cijena struje morat će se porasti barem nekoliko lipa

Foto: HRT

Računi za struju koji će građanima stići u kolovozu mogli bi biti veći jer je od 1. srpnja trebala porasti naknada za obnovljive izvore energije.

Ukupni trošak za električnu energiju ne bi trebao biti veći nego lani jer je početkom godine snižena stopa PDV-a na 13%. Uredbu o povećanju naknade radi poticanja obnovljivih izvora Vlada RH trebala bi donijeti već ovaj tjedan, no resorni ministar to nije želio potvrditi.

Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, izjavio je da će cijena električne energije porasti barem nekoliko lipa.

Štromar je dodao da su oni koji sada najviše pitaju zašto će poskupjeti struja trebali prije riješiti taj problem. Prema njegovim riječima, u ovom se trenutku traži model, ali struja će sigurno poskupjeti.

Nije mogao odgovoriti koliko će to poskupljenje iznositi. Objasnio je da cijena, kad se uzme u obzir prijašnje smanjenje cijene struje zbog smanjena PDV-a, s povećanjem neće biti viša nego prije smanjenja PDV-a.

Na novinarski upit da Most proziva Ivana Vrdoljaka kao glavnog krivca za poskupljenje struje zbog možda i štetnih ugovora za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije Štromar je odgovorio kako oni u Mostu jako dobro znaju da to nije istina.

Kako je rekao Štormar, Vrdoljak je donio odluku o smanjenju proizvodnje električne energije iz vjetroelektrana s 1200 na 744 MW tako da je zapravo smanjio trenutačne obveze RH za plaćanje tih financijskih sredstava. Dodao je da Vlada još nije raspravljala o mogućim kompenzacijskim mjerama u slučaju poskupljenja struje.