Štromar: 5 milijardi kuna za energetsku učinkovitost u iduće četiri godine

FaH

Tijekom sljedeće četiri godine očekuju se investicije u energetsku učinkovitost u vrijednosti od 5 milijardi kuna, što pruža veliku priliku domaćim građevinskim tvrtkama, pogotovo onima male i srednje veličine, istaknuo je u petak potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u Štefanju pored Bjelovara.

Ministar Štromar tamo je potpisao ugovor za radove na poboljšanju energetske učinkovitosti Osnovne škole Štefanje u vrijednosti pola milijuna kuna, istaknuvši kako je odaziv na nedavno raspisani natječaj za energetsku obnovu zgrada  bolji od očekivanja.

“Na raspolaganju nam je 380 milijuna kuna, a već sada bilježimo 40 posto više zahtjeva. Zaprimit ćemo zahtjeve do 760 milijuna kuna, za što ćemo također osigurati novac”, pojasnio je Štromar i dodao kako će se novac osigurati za svaki kvalitetno pripremljeni projekt.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije obnovit će se 11 škola, a ukupna vrijednost radova iznosi 27 milijuna kuna.

Nakon dovršetka radova, očekuje se da će se računi za grijanje prepoloviti, a novac koji se na taj način uštedi bit će utrošen na podizanje obrazovnog standarda, naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs. Dodao je kako je Bjelovarsko-bilogorska županija na novi natječaj ministarstva prijavila novih 27 projekata u vrijednosti od 100 milijuna kuna u segmentu energetske obnove zgrada u školstvu i zdravstvu. (Hina)