Strava u bjelovarskoj školi: Vršnjaci ga tukli, ubadali šestarom, šarali po licu… i sve objavili na Fejsu

Bivšem učeniku osnovne škole dosuđeno je ukupno 42.000 kuna zbog sustavnog fizičkog i psihičkog zlostavljanja u sedmom razredu, za što je, prema presudi, odgovorna upravo škola.

Sud je zaključio kako je učenik, u početku kao 12-godišnjak, od rujna 2008. do siječnja 2010. bio je izložen sustavnom maltretiranju, uznemiravanju te fizičkom i psihičkom zlostavljanju vršnjaka iz razreda.

“Učenici su pljuvali po njemu, navlačili ga za kosu, crtali flomasterom po licu, napucavali loptom, uboli u stražnjicu velikim razrednim šestarom te poduzimali druge brojne vrste vršnjačkog nasilja”, piše u sudskom zapisniku. Nasilje se, stoji u obrazloženju, očitovalo i u “šamaranju, naguravanju, udaranju, ruganju, vrijeđanju”, a sve je kulminiralo nakon što su ga snimili mobitelom i sve objavili u Facebook grupi “Svi koji mrze I. i hoće da ode iz škole”.

Prvotnom je presudom Županijskog suda u Bjelovaru učeniku bilo dosuđeno 100.000 kuna (roditelji su tražili čak milijun kuna). No, nakon revizije presude koju je škola uložila na Vrhovnom sudu RH, isti je sud dječaku dosudio 35.000 kuna odštete te je poništio preostali dio presude i naložio novo suđenje.
Općinski sud u Bjelovaru nedavno je u ponovljenom postupku učeniku dosudio još 7000 kuna (što je ukupno 42.000 kuna), i to “s obzirom na utvrđeni intenzitet i ukupno trajanje straha”. Škola mu, također, mora nadoknaditi blizu 18.000 kuna parničnih troškova.

Tužba protiv bjelovarske škole podnesena je u kolovozu 2011. godine. Tijekom suđenja nedvojbeno su ustanovljeni propusti škole i prosvjetara u postupanju zbog vršnjačkog nasilja kojim je učenik bio izložen. Sve je trajalo otprilike godinu i pol i time su “nanesene trajne posljedice kod djeteta koje se tek oblikuje, zbog čega je dijete trpjelo i još trpi duševne boli”.

Psihijatrijski vještak dr. Gordan Makarić u svojem je nalazu zaključio kako je učenik u školi bio izložen štetnim događajima: “dječaka su u prostoru škole učenici ubadali u tijelo šestarom i ravnalom, stavljali njega i njegovu školsku torbu na ormar, udarali nogom u stolicu na kojoj je sjedio u razredu, podmetali mu nogu, crtali mu flomasterom po licu, psovali mu majku, udarali ga po glavi te sve snimili mobitelom u razredu i objavili na internetu”.

– Kao izravna posljedica tih događaja kod dječaka se razvila simptomatika poremećaja prilagodbe, u primarno psihički vulnerabilne strukture. Učenik je u tim okolnostima bio izložen situaciji visokog stresogenog potencijala u vidu poniženja, opasnosti po tjelesni integritet, što je i dovelo do razvoja navedenog poremećaja.

Kod njega je došlo do povrede duševnog zdravlja u vidu razvoja psihičkog poremećaja. Dakle, između opisanih štetnih događaja i razvoja psihičkog poremećaja postoji izravna uzročno-posljedična veza – zaključuje sudski vještak u svojem nalazu, piše Podravski.hr