Povezite se

Vijesti

Strašno!!! Ronioci ostali zatečeni, izvadili iz mora 70 tona otpada

Objavljeno

-

Izvor: Facebook/Udruga Argonauta

U akciji čišćenja podmorja ‘Zajedno za čišći Jadran’ protekli vikend prikupljeno je oko 70 kubika otpada, ponajviše guma te staklene i plastične ambalaže, među kojim se našao i opasni otpad poput iskorištenih akumulatora, izvijestio je organizator akcije u ponedjeljak.

Udruga Argonauta, kao koordinator akcija, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koji su izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke ‘Porto Uš’.

U moru su, upozorava se u priopćenju, pronađeni stari akumulatori, što je opasni otpad, dijelovi brodova, ogromne količine guma, staklena i plastična ambalaža i sl. 

“Čistili smo Luku Uš i u samo tri sata, 16 ronioca, uz pomoć volontera na kopnu izronilo je čak 22 kubika smeća. Iako smo zapravo sami najviše svjesni stvarne situacije pod morem, današnji rezultat i nas je šokirao”, naglasio je Frano Fertis, predsjednik Ekološko ronilačkog kluba Korčula.

Đani Iglić, predsjednik ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje je izrazio zadovoljstvo što su količinski izvadili najmanje otpada u usporedbi s druge dvije lokacije u Splitu i Korčuli.

“Primijetili smo na nekoliko lokacija u Zadru, koje sustavno godinama čistimo da je puno manje otpada, a posebno me raduje da smo u Telašćici našli živu perisku iako su javili po portalima da je zadnja periska u Telašćici uginula”, naglasio je. 

Ivan Živković, predsjednik Udruge za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita je kazao da je podmorje kupališta Žnjan potpuno očišćeno, a to je rezultat, ističe, kontinuiranog monitoringa te lociranja i mapiranja podvodnih deponija. 

Voditeljica programa zaštite prirode i okoliša u udruzi Argonauta Ivana Marin, izrazila je zadovoljstvo zbog dobre suradnje svih ronilačkih klubova, ali i regionalne suradnje te najavila nastavak akcije posljednjeg vikenda u kolovozu na otoku Murteru. 

“Tada će udruga Argonauta ugostiti ronilačke klubove i zajednički očistiti više lokacije na području otoka Murtera. Za taj se vikend planira i ‘Festival moru’ s pregršt povezanih događanja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja podmorja”, poručuje.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije