STRASBOURG Majdak: U fokusu RH predsjedanja proračun za poljoprivredu i reformski paket ZPP-a

Europski parlament (EP) potvrdio je u srijedu novu Europsku komisiju pod vodstvom njemačke demokršćanke Ursule von der Leyen nakon što je šefica tog izvršnog europskog tijela predstavila kolegij povjerenika i program.

Europski parlament je sa 707 glasova “za”, 157 “protiv” i 89  suzdržanih, dao zeleno svijetlo novoj Komisiji koja petogodišnji mandat počinje 1.  prosinca, na desetu godišnjicu Lisabonskog ugovora, i trajat će do 31. listopada 2024.

Nova Komisija ima osam potpredsjednika, među kojima je troje izvršnih potpredsjednika. Jedna od potpredsjednica je i Hrvatica Dubravka Šuica, koja je zadužena za demografiju i demokraciju.

Nakon izbora nove komisije u Europskom parlamentu održan je panel pod naslovom “Kako prerasti zajedničku poljoprivrednu politiku: Zašto bismo trebali zajedničku prehrambenu politiku?” u organizaciji Kangaroo kluba- kojem je temeljni cilj osnaživanje europskog jedinstvenog tržišta.

Na poziv organizatora, uz sudjelovanje Europske komisije te desetak EU parlamentaraca na čelu s Norbertom LINS (EPP/Njemačka), predsjedavajućim Odborom za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Parlamenta, uvodni govor na panelu je održao državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Majdak je predstavio prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem EU i posebno naglasio značaj Zajedničke poljoprivredne politike za budućnost poljoprivrede EU.

“Poljoprivrednici su u središtu našeg rada, te ćemo tijekom predsjedanja intenzivno nastaviti rad na Prijelaznoj uredbi, jer ne želimo prekinuti kontuitet plaćanja potpora iz oba stupa ZPP-a. Nastojat ćemo dovršiti proces pregovora o ovoj Uredbi s Europskim parlamentom tijekom našeg predsjedavanja Vijećem.
S druge strane, paket reformi ZPP-a i dalje ostaje visoki prioritet. Imajući u vidu razvoj rasprava na razini obje institucije i situaciju s Višegodišnjim financijskim okvirom (VFO), želja nam je postići Opći pristup do kraja našeg Predsjedništva.
Vjerujem kako se unaprijed možemo složiti da želimo barem osigurati trenutne razine financiranja poljoprivrede, a svako povećanje bilo bi i više nego dobrodošlo, posebno imajući u vidu sve nove izazove s kojima se suočavaju naši poljoprivrednici.
U fokusu našeg predsjedanja biti će također tema biogospodarstva, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mladi poljoprivrednici, ali i za povećanje konkurentnosti potrebne inovacije i istraživanja u poljoprivredi.” kazao je Majdak.