Stranka umirovljenika predlaže restorane za umirovljenike poput studentskih menzi

Izvor: Pixabay

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) poručila je u ponedjeljak kako bi uvođenje restorana za umirovljenike bilo rješenje visokih troškova prehrane.

U svjetlu nedavnih subvencija Vlade Republike Hrvatske za energente (plin i električnu energiju), pitanje visokih troškova prehrane ostaje neriješeno, poručuju iz HSU naglasivši kako cijene proizvoda u košarici osnovnih namirnica kontinuirano rastu.

Prijedlog uvođenja restorana za umirovljenike služi kako bi se olakšao financijski teret umirovljenicima, i trebao bi funkcionirati prema modelu studentskih restorana.

“Ne vidimo razloga da se umirovljenicima, bar onima koji imaju mirovine manje od prosječne. ne subvencionira jedan obrok dnevno, i da im se načelno za 2 do 3 Eura ponudi meni”, priopćio je HSU.

Uz to restoran bi bio prilagođen i invalidnim osobama i onima u kolicima te bi imao i prostor za druženje i odmor uz kavu ili čaj ( po pristupačnoj cijeni) nakon ručka čime bi ostvario i dodatnu ulogu socijalizacije i smanjenja otuđenja umirovljenika.

HSU očekuje suradnju Grada Zagreba i nadležnih ministarstava naglasivši kako ovaj pristup može biti primjenjiv i u drugim gradovima s organiziranom prehranom za umirovljenike.

Napominju kako bi prehrana morala biti kontrolirana, jer su starije osobe osobito osjetljivije na sastav i kvalitetu hrane.