Povezite se

Politika

Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila dio članova i programa

Objavljeno

-

Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je u nedjelju dio svojih članova, koji su naveli kako bi u zdravstvu ubrzali liste čekanja, smanjili broj jedinica lokalne samouprave i suzbili korupciju prevencijom.

Prvi se novinarima na Europskom trgu obratio predsjednik stranke Ivan Kovačić, koji je naglasio da predsjednik i Predsjedništvo stranke imaju samo formalnu narav, te da u njihovoj stranci glavnu riječ vode programska tijela i njihovi članovi.

“Snaga je u stručnim, običnim ljudima koji kod nas čine programska tijela”, kazao je Kovačić, inače bivši član Mosta i bivši potpredsjednik Vlade i ministar uprave. 

Član odbora za zdravstvo Ivo Žuvela naglasio je kako je autor jednog nacrta za zdravstvo, gdje bi sistematski pregledi postali obavezni, a time se suzbio velik broj bolovanja radnika i poboljšalo zdravlje.

“Preduvjet za bilo kakav korak jest da politika izađe iz zdravstva. Konkretan prijedlog je da u javnim službama obvezni sistematski pregled ide po dekretu ministra. Za realan sektor postoji sistem stimulacija, dakle svakom poslodavcu koji svom zaposleniku osigura slobodan dan i sistematski pregled, da se za tog zaposlenika skida doprinos sa 16,5 na recimo 12 posto”, istaknuo je Žuvela.

Član stranke i voditelj odbora za zdravstvo Boro Nogalo kazao je kako je zdravstvo “u banani”, kao i čovjek koji je ozbiljno bolestan te se bori s dugim listama čekanja na preglede.

Ustvrdio je da u našem zdravstvenom sustavu samo određena elita, poznate osobe ili bogati građani dolaze na brzu dijagnozu ili obradu.

“Običan čovjek je osuđen na privatni sustav. Privatni i javni sustav su na lošim koncepcijama organizirani. Nijedan ravnatelj ili voditelj bolnice ne bi mogao raditi u privatnom sustavu. Jer on onda nije zainteresiran da razvija javsni sustav, nego ga blokira s listama i pacijenti se kanaliziraju privatno gdje moraju plaćati”, ustvrdio je Nogalo.

Kaže kako se zdravstvo mora dodatno decentralizirati te kako je dug veći no ikad, čak 8,5 milijardi kuna, a liste čekanja bi smanjio slanjem mladih liječnika s fakulteta na specijalizaciju.

Koordinator programskog savjeta Josip Budimir naglasio je da bi u reformi teritorijalnog preustroja Hrvatske željeli za peta puta smanjiti broj jedinica lokalne samouprave, s postojećih 555 na 111.

“Županije ne služe ničemu nego uhljebljavanju HDZ-ovih i SDP-ovih političara”, ustvrdio je Budimir.

Na pitanje o pobačaju Budimir je kazao kako je njihova stranka načelno protiv zabrana.

“Smatramo da se represivni aparat države treba ograničiti što je moguće više. Pitanje zabrane pobačaja, mi smo apsolutno protiv, zabranom se samo može ugroziti zdravlje ljudi”, poručio je Budimir.

O zabrani isticanja slogana “Za dom spremni”, kazao je kako su protiv uporabe tog znakovlja i pozdrava.

“Način na koji ćemo to postići jest da bez zabrane to postignemo, a kod onog tko pozdravlja na takav način proizazovemo osjećaj stida i sramote. Jer takav čovjek niti poznaje povijesti, niti želi pogledati istini u oči. To je civilizacijsko pitanje, pitanje opće kulture neke nacije, a ne pitanje represivnog aparata”, istaknuo je Budimir.

Rekao je kako na dosadašnjoj političkoj sceni nažalost nema puno prirodnih partnera s kojima bi oni mogli koalirati, ali samo ako će ta suradnja biti u interesu države i naroda. “Mi se nećemo ustručavati sudjelovati u tome”, dodaje.

Voditeljica odbora za upravu i pravosuđe Dalija Orešković naglasila je probleme u pravosudnom sustavu, a najavila je da u svojoj strategiji suzbijanja korupcije ima teritorijalni preustroj, kao i izmjenu izbornog zakona.

Politika

Medved: Nova vlada imat će od 15 do 18 ministarstava

Published

on

Ministar branitelja Tomo Medved najavio je u ponedjeljak kako bi do kraja tjedna mogli imati cjelokupnu strukuturu buduće vlade koja će brojiti od 15 do 18 ministarstava, a pojasnio je i zašto se odustalo od objedinjavanja resora obrane i branitelja.

“Predsjednik vlade svakodnevno razgovara s velikim brojem kolegica i kolega za sve resore, za dužnosnike u budućoj vladi. Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu buduće vlade. Ona je na tragu najavljenih  smanjenja broja ministarstava ali ni u kojem pogledu neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu”, rekao je Medved u Dnevniku HTV-a dodavši kako bi nova vlada mogla imati 15 do 18 ministarstava. 

Medved, koji bi prema najavama trebao ostati ministar branitelja te postati i jedan od potpredsjednika vlade, objasnio je zašto se odustalo od spajanja Ministarstva branitelja i obrane.

“HDZ i predsjednik Andrej Plenković odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija te njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine i kroz organizacijski oblik i ostavljanje resora Ministarstva hrvatskih branitelja”, poručio je Medved.

Ministarstvo obrane, pojašnjava, ima nove i drugačije izazove ponajviše usmjerene prema obuci, osposobljavanju i nabavci moderne suvremene tehnologije, međunarodne misije i operacije.

“Upravo iz tog razloga, odluka je predsjednika vlade Andreja Plenkovića da zadržimo Ministarstvo hrvatskih branitelja”, rekao je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Ucitavanje vijesti

Politika

Medved i Grlić Radman ostaju ministri, sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora sredinom idućeg tjedna

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak, nakon sjednice najviših stranačkih tijela, da Tomo Medved ostaje ministar hrvatskih branitelja, a Goran Grlić Radman ministar vanjski poslova.

„Tomo Medved će biti potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja i biti će odmah do mene u vladi, praktički drugi čovjek vlade ”, kazao je Plenković te je najavio objavu kompletnog sastava vlade krajem tjedna, nakon objave službenih rezultata izbora.

Potvrdio je i da Goran Grlić Radman ostaje ministar vanjskih poslova.

Plenković je istaknuo kako ima spremnih 76 potpisa za sastav vlade te da će nakon proglašenja službenih rezultata izbora u dogovoru s predsjednikom Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem dogovoriti za sredinu idućeg tjedan sazivanje novoizabranog Hrvatskog sabora.

Premijer je potvrdio i da Gordan Jandoković ostaje predsjednik Hrvatskog sabora, a Željko Reiner i Ante Sanader potpredsjednici Sabora, kao i da će Branko Bačić i dalje biti predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Kazao je i kako je umjesto Jandrokovića za glavnog tajnika HDZ-a imenovan Krunoslav Katičić.

Politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske

Plenković je još jednom izrazio zadovoljstvom pobjedom HDZ-a na izborima i dobivenim povjerenjem birača ponovivši kako ih to dodatno obvezuje na snažan angažman u interesu svih hrvatskih građana.

Osvrnuo se i na poziv na sastanak koji je uputio predstavnicima parlamentarnih stranka rekavši kako mu je cilj otvoriti dijalog i upoznati ih s planovima vlade, a pozvao ih je i da na tome ne skupljaju političke bodove.

„To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koje će biti na dnevnom redu u Saboru”, kazao je Plenković.

„Ako netko misli da će steći neke osobite poene, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, dodao je.

Snubljenja nema 

Plenković je pritom poručio da mu nije namjera ikoga snubiti niti skupljati „žetončiće”. „Ukoliko netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je.

Komentirajući izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji po rastu BDP-a od Hrvatske, Plenković je kazao da ih “nije doživio ni na koji način” te da ono što se događa u Srbiji nema nikakve veze s Hrvatskom.

„Želimo da sve zemlje u našem okruženju budu stabilne, da nema nasilja, da rješavaju probleme na demokratski način”, poručio je.

Izjavu srbijanske premijerke Ane Brnabić koja je genocid u Srebrenici nazvala nesporazumom Plenković je ocijenio promašenom. „Govoriti o najstrašnijem zločinu koji se dogodio nakon Drugog svjetskog rata u kategorijama nesporazuma mislim da je politički pogrešno, krivo i krajnje neprimjereno”, kazao je Plenković.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nije točno da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobile pomoć

Published

on

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao je u ponedjeljak medijske navode da je HDZ primio donacije od tvrtki koje su dobivale pomoć u sklopu mjera zbog epidemije koronavirusa, a najavio je i kako će  konstituirajuća sjednica Sabora biti idući tjedan.

„Radi se o informaciji koja nije točna. Te donacije uplaćene su najkasnije do 12. ožujka, prije nego se išlo u zatvaranje i primjene mjera za pomoć gospodarstvu. Nakon 12. ožujka nismo primili niti jednu donaciju odnosno primili smo neke donacije ali smo ta sredstva onda vratili u državni proračun, otprilike 70 tisuća kuna”, izjavio je Jandroković uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Dodao je i kako su “te donacije uplaćene prije nego što se uopće dogodila situacija s COVID-om”, poručivši kako u tom trenutku nisu mogli znati što će se događati kasnije.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a Jandroković bi trebao biti razriješen s mjesta glavnog tajnika stranke, a na njegovo  mjesto trebao bi biti imenovan njegov dosadašnji zamjenik i državni tajnik u Ministarstvu državne imovine Krunoslav Katičić.

U potpunosti se posvetiti funkciji predsjednika Sabora

Jandroković ističe kako će se “sada 100 posto posvetiti poziciji predsjednika Hrvatskog sabora” te da mu je drago što će po drugi put biti u prilici biti na toj poziciji.

„Bilo je zahtjevno i izazovno paralelno obnašati dužnost predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a, s ponosom gledam na protekle četiri godine i svojem nasljedniku želim uspjeh”, poručio je.

Konstituirajuća sjednica Sabora, najavio je, trebala bi se održati 22. srpnja, ukoliko ne bude žalbi na izbore u Raši, i  to u zgradi Hrvatskog sabora vodeći računa o epidemiološkim mjerama.

Izrazio je također nadu da će se oporbeni čelnici odazvati pozivu premijera Andreja Plenkovića na sastanak ocijenivši taj njegov potez razboritim pokušajem i gestom dobre volje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije