Stranka rada i solidarnosti: Tomašević ovaj put udara na učitelje

Stranka rada i solidarnosti u nedjelju je poručila da je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević “udario” na učitelje odlukom da im se neće isplatiti naknada za pratnju učenike, a predlažu da se novac osigura raspodjelom troškova rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Reakcija je to na informacije da se učiteljima pet zagrebačkih škola koje su oštećene u potresu, neće isplatiti naknada za učitelje u pratnji učenika koji se autobusima prevoze na nastavu u drugu školu.

Ističu da je ta naknada učiteljima za prvo polugodište 2021. isplaćena u iznosu od oko 90 tisuća kuna, a da je Gradski ured za obrazovanje sada dolazi potvrdio da ona za drugo polugodište neće biti isplaćena iako su učitelji tijekom cijelog polugodišta pratili djecu od mjesta okupljališta do škole u kojoj se odvija nastava i natrag.

“Gradska vlast omalovažava i podcjenjuje vrijedan posao učitelja koji su svakodnevno s nekoliko tisuća djece na njihovom putu do škole i natrag”, ističu iz te stranke.

Predlažu i da se sredstva za učitelje namaknu preraspodjelom sredstava Povjerenstva za ravnopravnost spolova, jer tvrde da “grad koji se tuži na besparicu”, u isto vrijeme “šakom i kapom daje udrugama i povjerenstvima koji odgovaraju njihovoj ideološkoj agendi.

Tako je samo za Povjerenstvo za ravnopravnost spolova koje vodi Rada Borić, grad u prijedlogu proračuna za 2022. godinu planira izdvojiti 250.000 kuna od kojih je, napominju, pretežiti dio namijenjen za intelektualne i osobne usluge i službena putovanja po Hrvatskoj i svijetu.

“Tu vidimo rješenje za učitelje – samo preraspodjelom sredstava toga povjerenstva može se namaknuti stotinjak tisuća kuna za naknadu vrijednim učiteljima i učiteljicama”, poručuju iz Stranke rada i solidarnosti.

“To što ova garnitura zagrebačke gradske vlasti ne nalazi novac za naknade učiteljima izraz je sebičnosti, a to što ne završava s obnovom škola u planiranim rokovima izraz je njezine nesposobnosti”, dodaju iz te stranke.