Stranka rada i solidarnosti: Obrazovanje bi trebalo poticati rast i integritet mladih

Stranka rada i solidarnosti u četvrtak je ocijenila kako bi obrazovanje trebalo poticati rast i integritet mlade osobe, dok bi ih obrazovna reforma trebala zadržati u Hrvatskoj, a ne pripremati je za ‘njemačko tržište rada’.

Predstavnici te stranke su, govoreći o obrazovnoj reformi i izbacivanju, biologije, povijesti i zemljopisa iz strukovnih škola, rekli da ako mladi nemaju opće predmete u srednjoj školi ne mogu ni razmišljati o cjeloživotnom obrazovanju jer nemaju kompetencije niti svijest o tome.

Gordana Rusak, redovita profesorica na Biološkom odsjeku i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, izrazila je bojazan da se reformom želi nametnuti hiposenzibilizacija za ukidanje i drugih predmeta.

Gordana Rusak, redovita profesorica na Biološkom odsjeku i zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

“Vjerujem da ovo nije zadnje ukidanje predmeta, biologija je došla na red, a doći će i drugi predmeti. I učenici i profesori su prevareni jer, primjerice ukidanje biologije nitko nije spominjao kada su studenti upisivali taj odsjek”, upozorila je Rusak.

Kazala je kako je Ministarstvo čak i dodijelilo stipendije nekim od tih studenata, nakon čega će obrazovane mlade osobe ići u inozemstvo jer ih u Hrvatskoj ne čeka posao, a oni su prvi generatori gospodarstva.

Stranka Milana Bandića smatra da učenicima treba dati najviše, a ne ih uskraćivati za znanje, kako im treba širiti umjesto sužavati vidike, zalagati se za integritet osobe, a ne interes poslodavca.

Zastupnica u Gradskoj skupštini Irena Cajner Mraović rekla je da su brojna istraživanja pokazala da su učenicima potrebni opći predmeti kako bi se lakše snalazili i u svojoj stručnoj okolini. Općim obrazovanjem stičemo znanja i iskustva koja otvaraju i temelj su kulturalnih perspektiva. Općeobrazovni predmeti daju kompetencije da se osoba razvije i kao čovjek i kao stručnjak”, ustvrdila je.

Da opći predmeti nisu ‘višak informacija i zamaranje mladih ljudi’ te se njihovim ukidanjem učenike čini siromašnijim ljudima, u duhovnom smislu, što otežava integraciju u različita društva, kazala je gradska zastupnica Milana Vuković Runjić.

Navodeći primjere uspješnih poslovnih ljudi koji su karijere započeli u strukovnom obrazovanju i nastavili ga primjerice na sveučilištu, potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević je rekla kako je to omogućavao dosadašnji školski ustroj.

“Jednake šanse za svakoga je ono što trebamo osigurati, a ne da reformom priječimo rast mladih”, istaknula je.