Stranka “Pametno” pridružila se bojkotu HRT-a, poziva na neplaćanje pretplate

Marijana Puljak/Konferencija za medije stranke Pametno

Stranka Pametno pridružila se bojkotu HRT-a podržavši prosvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) “Ne damo novinarstvo“ te je pozvala građane da ne plaćaju pretplatu, mjesečnu pristojbu koju su obvezni plaćati svi vlasnici ili posjednici televizora i radija.

“Hrvatska radio televizija već dugo nije niti javni niti informativni servis građana jer njezino isključivo politički postavljeno rukovodstvo HRT je pretvorilo u servis HDZ-a, a novinarima su onemogućili da se bave svojom profesijom, da se bave novinarstvom”, upozorava “Pametno” u priopćenju u ponedjeljak.

Predsjednica stranke Marijana Puljak poručuje kako istodobno daju podršku prosvjedu HND-a (u subotu, 2. ožujka) pod nazivom “Ne damo novinarstvo“.

Time se, ističe, zalažu za medijske slobode novinara, “jer bez tog minimuma nema razvoja demokratskog društva niti ostvarivanja prava građana na pravodobno i istinito informiranje, zajamčeno nam po Ustavu RH”.

“Pametno” je podržalo i zahtjev HND-a da HRT odbaci sve tužbe koje je podigao protiv novinara i drugih medijskih kuća.

Navevši kako je to “u svijetu još neviđen slučaj da javna televizija tuži vlastite novinare kao i novinare i druge medijske kuće i potražuje odštetu u visini od 2,3 milijuna kuna”, stranka prosvjednu aktivnost, osim na bojkot i podršku prosvjedu, proširuje i zahtjevom za redefiniranjem Zakona o HRT-u i ukidanje pretplate.

“Pretplata treba služiti financiranju javnog servisa koji služi svim građanima, a ne propagandnoj mašineriji vlasti, što imamo danas”, poručuje predsjednica stranke Puljak.

Podršku prosvjedu HND-a te dvotjednom bojkotu HRT-a do sada su se priključili SDP, stranke Amsterdamske koalicije te političke platforme Možemo, kao i trideset organizacija civilnoga društva.