Strane agencije o ratifikaciji Istanbulske konvencije u RH

Stane agencije prenijele su u petak da je Hrvatska, unatoč oštrim prosvjedima i protivljenju konzervativnih desnih skupina zbog, kako smatraju, uvođenja rodne ideologije, ratificirala Istanbulsku konvenciju koja je izazvala masovne prosvjede i podijelila ne samo društvo već i članstvo vladajuće stranke HDZ.

Istanbulska konvencija (IK) prihvaćena je glasovima 110 od 142 prisutnih zastupnika, a 30 je glasalo protiv, među njima i neki zastupnici vladajuće stranke, piše slovenska agencija STA.

Protivnici konvencije ratificirane u 29 zemalja, od kojih 18 članica Europske unije, ističu da oni podržavaju borbu protiv nasilja u obitelji, ali odbacuju definiciju roda u tom dokumentu koji, po njihovu mišljenju, utire put uvođenju “rodne ideologije” i “transrodnih” osoba kao zasebne kategorije, pišu agencije.

“Prosvjednici i Katolička crkva vide u toj Konvenciji način uvođenja “rodne teorije” i potkopavanja tradicionalnih vrijednosti, obitelji i kršćanstva”, piše francuska agencija France presse.

Crkva je čak dokument nazvala heretičnim, dodaje AFP i citira izjavu zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića.

Reuters podsjeća da je vladajuća koalicija, kako bi umirila protivnike Konvencije, prihvatila posebnu interpretativnu izjavu u kojoj navodi da IK neće promijeniti zakonsku definiciju braka u Hrvatskoj kao zajednice između muškarca i žene.

“Polemika o ovom dokumentu trajala je dugo i podijelila je ne samo hrvatsko društvo, već i članstvo unutar vladajućeg HDZ-a”, piše srbijanska agencija Tanjug.

“Očekivalo se protivljenje dijela zastupnika HDZ-a”, piše slovenska agencija STA i objašnjava daje to bio jedan od rijetkih primjera u povijesti hrvatskog parlamentarizma da neki zastupnici saborske većine ne žele poduprijeti prijedlog vlastite vlade”.

Agencije izvještavaju da su raspravi i glasanju u Saboru prethodili masovni prosvjedi u Zagrebu, te u četvrtak, dan prije glasanja, skup u Splitu koji je privukao 15.000 ljudi, prema tvrdnjama policije, a 70.000 prema organizatorima.

“Na skupu su oštro kritizirali ponajprije premijera (Andreja) Plenkovića i njegovu vladu, ali ne zbog Istanbulske konvencije”, tvrdi STA.

Konzervativne skupine najavljuju da će tražiti referendum u nadi da će vlada biti primorana odustati od Konvencije, pišu agencije i napominju da je za to potrebno prikupiti više od 350.000 glasova birača.

Reuters prenosi da bi, prema tumačenju nekih pravnih stručnjaka, Ustavni sud mogao odbaciti mogućnost referenduma jer je riječ o sporazumu na temu ljudskih prava. (H)