Stranačke financije: HDZ prošlu godinu završio s viškom, SDP s manjkom

 Vladajuća stranka, HDZ, prošlu je godinu završila s viškom od 3,8 milijuna kuna, a najjača oporbena stranka, SDP, s manjkom od 1,1 milijun kuna, pokazuju njihova godišnja financijska izvješća koja su objavljena na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Ove godine je prvi puta da su ta izvjšća objavljena na jednom mjestu – mrežnim stranicama DIP-a. Do sada je svaka stranka ta izvješća objavljivala na svojim mrežnim stranicama, što je  zainteresiranima stvaralo poprilične probleme u pretraživanju s obzirom na broj stranka koje su svake godine obvezne podnijeti izvješće, a ove ih je godine čak 175.

Osim SDP-a, prošlu su godinu s financijskim manjkom zaključili i Most, SDSS, Neovisni za Hrvatsku, a s viškom HNS, IDS, HSS.

HDZ-u od članarina 8,6 milijuna kuna

HDZ-ovi su prihodi prošle godine iznosili 46,7 milijuna kuna, a rashodi 42,9 milijuna.

Stranke većinu prihoda ostvaruju iz državnog i lokalnih proračuna, ovisno o broju saborskih zastupnika, odnosno lokalnih vijećnika.  

HDZ je od donatora dobio 1,6 milijuna kuna, od članarina čak 8,6 milijuna, milijun kuna više u odnosu na 2018. Tome je, objašnjava se u izvješću, pridonijelo ažuriranje baze članstva i bolja naplata članarina.

Prošla je godina bila godina izbora za Europski parlament što je jasno vidljivo u stranačkim izvješćima. HDZ tome dodaje i troškove EPP-ova kongresa u Zagrebu, obilježavanje 30. obljetnice osnivanja stranke itd. Stranka je za promidžbu i informiranje za izbore za EP potrošila 5,7 milijuna, na zakupnine nešto manje od tri milijuna kuna, na reprezentaciju 5,4 milijuna…

Gotovo četvrtinu ukupnih rashoda HDZ-a, 10,4 milijuna kuna, činili su rashodi za 74 zaposlenika.

SDP-ovi su prihodi lani iznosili 24,6 milijuna kuna, rashodi 25,7 milijuna. Stranka je od donatora dobila 170 tisuća kuna, od članarina 1,5 milijuna kuna što je osjetno manje u odnosu na 2018. kada je dobila 1,8 milijuna kuna. Nije bilo unutarstranačkih izbora, a podmirivanje članarine uvjet je za glasovanje i kandidiranje, objasnili su iz SDP-a.

Za promidžbu na izborima za EP stranka je potrošila tri milijuna kuna, još 2,7 milijuna iznosili su troškovi zakupnina i najma, 2,5 milijuna troškovi intelektualnih usluga.

Troškovi zaposlenika, kojih je koncem 2019. bilo 45, iznosili su 5,3 milijuna kuna, što je petina ukupnih rashoda.

HNS:  AWT International i Sunčani Žnjan donirali 250 tisuća kuna 

Prihodi HNS-a prošle su godine iznosili 7,8 milijuna kuna, rashodi 7,1 milijun kuna, višak 618 tisuća kuna. Od donatora je dobila 993 tisuće kuna, po donacijama prednjače tvrtke AWT International sa sjedištem u Zagrebu (150 tisuća kuna) i Sunčani Žnjan (100 tisuća kuna). Stranka je imala 26 zaposlenika.

S viškom od oko milijun kuna prošlu je godinu zaključio i HSS čiji su prihodi iznosili nešto preko pet milijuna kuna, a rashodi gotovo četiri milijuna kuna.

HSS je od donatora dobio oko 28 tisuća kuna, od članarina 173 tisuće. Imao je 10 zaposlenika.

I IDS je prošlu godinu zaključio u ‘plusu’ od 183 tisuće kuna. Tolika je razlika između prihoda (gotovo pet milijuna) i rashoda (4, 8 milijuna) te stranke koja je prijavila oko tri tisuće kuna donacija i 592 tisuće kuna do članarina, te imala sedam zaposlenih.

Most: Lani 596 članova

Most je lani imao 7,6 milijuna kuna prihoda i gotovo osam milijuna kuna rashoda, pa je godinu zaključio s manjkom od 387 tisuća kuna.

Od donatora je dobio 37 tisuća kuna, od članarina 30 tisuća. U prošloj je godini imao 596 članova od kojih je 457 trebalo plaćati članarinu.

Most navodi kako je u prosjeku imao 21 zaposlenog čija je prosječna neto plaća iznosila 5992 kune.

Manjak od 106 tisuća kuna iskazao je i SDSS koji je prošle godine uprihodovao 2,4 milijuna kuna, a potrošio 2,5 milijuna. Od donatora je dobio 120 tisuća kuna, a od članarina 212 tisuća. Zapošljavao je sedam osoba, a rashodi za njih (807 tisuća kuna) činili su gotovo trećinu ukupnih rashoda.

Stranka Neovisni za Hrvatsku Brune Esih iskazala je manjak od 168 tisuća kuna, prihodi te stranke lani su iznosili 226 tisuća kuna, rashodi 394 tisuće kuna.  Stranka je imala jednog zaposlenog.

Ponedjeljak je posljednji dan u kojemu političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici, kojih je više od tisuću, trebaju svoja godišnja financijska izvješća unijeti u DIP-ov sustav za nadzor financiranja, što znači da će ih javnost moći vidjeti dan kasnije, u utorak.