Povezite se

Izdvojeno

Štrajk nastavnika? Riješiti problem i potplaćenih nastavnika i roditelja koji plaćaju instrukcije „na crno“!

Objavljeno

-

Prof.dr.sc. Gordana Rusak

Piše: Prof.dr.sc. Gordana Rusak

Ovih dana svjedoci smo još jedne podjele kojih nam je i onako previše. S jedne strane oni koji podržavaju štrajk nastavnika, s druge oni koji mu se protive. Svatko sa svojim argumentima.

Činjenica je da bismo trebali težiti sustavnom rješenju problema od kojeg bi korist imali i nastavnici i učenici i njihovi roditelji, a sve u okviru dosadašnjeg poreznog opterećenja. Stvar je prioriteta kako ćemo rasporediti novce kojima raspolažemo u proračunu. Treba uvesti reda i za to netko treba imati hrabrosti i odlučnosti. Ne podilaziti biračima od straha gubitka vlasti. Povećanjem plaće za jednaki postotak svima ne znači poboljšanje statusa nastavnika nego , dapače, povećanje razlika. Oni državni službenici i namještenici koji su  i dosad imali visoke plaće imat će na temelju tog postotka znatno veće u odnosu na one koji su imali manje. Dakle, razlika između plaće saborskog zastupnika i nastavnika lineranim povećanjem plaća koje se predlaže, svima jednako,  još  će se i povećati. I tu su u pravu oni koji na to ukazuju.

Redefiniranje koeficijenata nužno je da bi se plaće uskladile i da bi se nepravedne razlike prema stupnju stručne spreme umanjile. Te razlike postoje i nije ih moguće i ne smije ih se ignorirati želimo li riješiti problem koji postoji. Mnoge su se vlade izmijenile, problem ni jedna nije riješila.  S druge strane ne smije se ignorirati niti činjenica da Hrvatska spada među zemlje čija djeca imaju najmanji broj nastavnih sati koje provode u školama.  Rezultat toga je da roditelji izdvajaju velike sume novca za instrukcije u tijeku školovanja svoje djece, a sve dosegne vrhunac u 4. razredu srednje škole kada krenu pripreme za maturu. Koliki je to novac koji plaćaju roditelji „na crno“ na koje se ne plaća porez,  nitko ne zna.  Teško da možemo i zamisliti.

Ne bi li onda i za roditelje i za državu koja ubire poreze od svakog zaposlenog bilo bolje da se reguliraju koeficjenti nastavnika, da oni budu primjereno plaćeni, od toga plate porez državi,  a paralelno s tim se poveća broj sati nastave.  Ukoliko s dosadašnjim brojem sati uspijevamo obraditi gradivo povećanje bi se odnosilo na one sate u kojima bi učenici trebali utvrditi to gradivo umjesto da brzo prelaze s lekcije na lekciju. Zašto matematičke zadatke ne bi uvježbali na tim „dodatnim“ satovima matematike umjesto da njihovi roditelji plaćaju da to netko odradi s njima nakon nastave?  Zašto u 4. razredu srednje škole ta satnica ne bi bila i veća s ciljem pripreme za maturu u okviru redovne nastave? To bi značilo da povišicu plaće, indirektno smanjenjem troškova za instrukcije, dobiva veliki dio roditelja, ne samo nastavnici.

Rješenje u kojem dobivaju i nastavnici i učenici i njihovi roditelji postoji.  Postoji li i politička volja da se problem konačno riješi u okvirima sadašnjeg poreznog opterećenja postavljanjem pravih prioriteta ostaje za vidjeti. Jesu li svi akteri ove drame spremni prihvatiti svoj dio odgovornosti i tereta koje ovakvo rješenje donosi?

Izdvojeno

VIDEO/Čestitka pripadnika HV-a u povodu Dana državnosti RH

Published

on

Pripadnici Hrvatske vojske uputili su u subotu u prigodnu video čestitku svim pripadnicima i pripadnicama HV-a i djelatnicima Ministarstva obrane kao i svim hrvatskim građanima u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 30. svibnja.

“S ponosom čestitamo 30 godina hrvatske državnosti ! Hrvatska vojska je potekla iz naroda i tu smo za narod, čuvamo naš dom, naše predivno more, otoke, ravnice i planine, naše nebo i svaki ljudski život! Za nas nema nepremostivih prepreka!

Nijedna zadaća nije neizvediva, to je naša dužnost i naša obveza! Hrvatska vojska to radi s ljubavlju, odgovornošću i predanošću”, naveli su u čestitci pripadnici HV-a i dodali: “Mi smo prisegnuli našim poginulim vitezovima, našem narodu, našoj Hrvatskoj da ćemo s ponosom i dostojanstvom kročiti našim putem. Svaki naš vojnik, mornar, pilot, dočasnik ili časnik, djelatni ili u pričuvi spreman je stati u obranu Hrvatske. Naša je čast služiti svojoj Domovini, naše zajedništvo i hrabrost naša je snaga u svim izazovima”, poručili su pripadnici Hrvatske vojske, priopćeno je iz MORH-a.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

VIDEO/Povodom 29. obljetnice HV-a na Mirogoju položeni vijenci za poginule branitelje

Published

on

U prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 29. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, u četvrtak su na Mirogoju položeni vijenci i odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Zajednički vijenac položili su državni tajnik Ministarstva obrane Tomislav Ivić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj te izaslanik Predsjednika Republike, savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović.

Vijence su položili kod spomenika „Glas hrvatske žrtve – Zid boli“, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, grobnice prvog Predsjednika Republike Hrvatske, dr. Franje Tuđmana na Gradskom groblju Mirogoj te Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve Domovinskog rata na Krematoriju, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

U Vukovaru položeni vijenci u povodu Dana oružanih snaga

Published

on

Izvor: Radio Vukovar

U povodu Dana oružanih snaga RH na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u srijedu su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U spomen na poginule u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Hrvatske vojske i MORH-a te Grada Vukovara.

“Danas, ujedno danas slavimo i Dan Hrvatske kopnene vojske koja je jedna od sastavnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ono što su naši branitelji dali svojim životima, to rijetko tko može dati. Oni su pokazali kako se djelima stvara i brani država”, kazao je brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocjenio je kako je Hrvatska vojska neraskidivo povezana s Vukovarom.

Penava: Korijeni Hrvatske vojske su u Vukovaru, tu je kupljeno vrijeme

“Upravo ovdje u Vukovaru su sami korijeni i počeci nastanka Hrvatske vojske, u onim vremenima kroz hrvatsku policiju pa Zbor narodne garde da bi se upravo u Vukovaru odigrala najteža bitka Domovinskog rata”, rekao je Penava.

Dodao je kako je otporom u Vukovaru kupljeno dragocjeno vrijeme da se u drugim dijelovima Hrvatske ustroje i naoružaju postrojbe Hrvatske vojske.

“Uvijek se treba sjetiti tih, pod navodnicima, malih ljudima i uvijek im treba pokloniti veliku pažnju i priznanje jer zbog njih uživamo blagodati hrvatske države”, rekao je Penava.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije