Stožer u Sisku: Zbog jednog zaraženog liječnika, u samoizolaciji njih petoro

U izolacijskoj jedinici sisačke Opće bolnice pet je osoba pozitivnih na koronavirus, a veći broj građana je u kućnoj samoizolaciji, među kojima je i pet liječnika.

Ravnatelj bolnice Tomislav Dujmenović rekao je da su svi su bolesnici s blagom kliničkom slikom, pa su dvojica čak upućeni u kućnu samoizolaciju.

Budući da je jedan od zaraženih i liječnik Službe za kirurgiju sisačke Opće bolnice, odlukom epidemiološke službe u samoizolaciju je upućeno i više zdravstvenih radnika s kojima je zaraženi bio u kontaktu.

Žinić: Imamo robotizirani uređaj za dezinfekciju prostora

Kako je rekao Žinić, županija je kupila robotizirani UV uređaj za dezinficiranje prostora, što će osjetno pomoći pri što bržem stavljanju u funkciju svih prostora nakon dezinfekcije. Kako je rečeno, novi robot djelotvorno uništava mikroorganizme, viruse i bakterije. U županiji su određene i tri lokacije za parkiranje kamiona i smještaj vozača u izolaciju prije nastavka vožnje. Prema odluci o ograničenju kretanja građana, za sada je uspostavljen nadzor izlaska i ulaska na svim prilazima Sisačko-moslavačkoj županiji. 

Načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec je napomenuo kako su primili i više pritužbi radnika na ponašanje poslodavaca, koji im nisu osigurali sredstva zaštite, pa je poslodavcima upućeno upozorenje na njihove obveze. 

Na pitanje novinara kako se liječnici primarne zdravstvene zaštite žale na neorganiziranost i neopremljenost, župan Žinić je odgovorio kako su ravnatelji domova zdravlja bili uključeni u rad Stožera i kako su oni odgovorni za organizaciju rada ambulanti. Pritom je napomenuo kako je dogovoreno da se novom organizacijom broj zdravstvenog osoblja u domovina zdravlja prepolovi.