Stožer u Novalji pohvalio sve službe za gašenje požara na Zrću

Ilustracija

U Novalji na Pagu u srijedu je održana sjednica proširenog Stožera za zaštitu i spašavanje toga grada s analizom požara na Zrću 16. srpnja te je pohvaljena dobra koordinacija svih interventnih službi, a utvrđene su mjere za brže uzbunjivanje i još bolju intervenciju.

Ličko-senjski župan Darko Milinović pohvalio je sve operativne snage zbog pravodobne evakuacije turista i stanovništva, zbog čega nitko nije stradao, te za dobro odrađen posao gašenja vatre i spašavanja imovine, a posebice vatrogasce DVD-a Novalje zbog uspješne borbe s vatrom do dolaska drugih vatrogasnih snaga.

 Naime, u požaru u blizini Zrća, plaže na kojoj se održavao trodnevni hip-hop “Fresh Island Festival”, izgorjelo je oko 20 hektara crnogorične šume, no nitko nije stradao niti se požar proširio na ugostiteljske objekte i kuće, rekao je nakon dvosatne sjednice gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

“Prema metodi Hrvatskih šuma o izračunavanja štete, šteta je oko osam milijuna kuna iako je teško mjeriti društvenu korist šuma, no šuma će se obnoviti i možemo reći da Stožer za zaštitu i spašavanje kao ključno operativno tijelo položilo zahtjevni test u toj kriznoj situaciji, a ključno je bilo da se u svakom trenutku znalo tko čime zapovijeda te tko što provodi”, rekao je za Hinu Ante Dabo.

Županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović je ocijenio da je intervencija bila školski primjer kako treba ovladati teškom situacijom, a oni su kao Javna vatrogasna postrojba iz Gospića na otok došli i preuzeli zapovijedanje u četiri  sata noću, tri sata nakon što je buknuo požar koji su dotad gasili lokalni vatrogasci.  

“Unatoč tome, predložio sam da se ubuduće požar gasi u inicijalnoj fazi, a to znači da se postavi videonadzor na više mjesta kao u Dalmaciji, te da se urede pristupni putovi i hidrantna mreža. U ovim okolnostima vrlo teška situacija prošla je iznenađujuće dobro, a bez imalo pretjerivanja, mogla je imati katastrofalne posljedice”, rekao je Ostović.

Ostović je pohvalio i pilote kanadera jer su zbog jakog vjetra imali težak posao, važan za smirivanje požara. 

Istaknuo je i velike zasluge policije jer je vatrogascima omogućila neometan rad i prijevoz samo jednom cestom, a istodobno sa Stožerom civilne zaštite organizirala je evakuaciju ljudi autobusima.

“Treba reći da se radilo o deset tisuća ljudi, i to ne onih koji u nekom poslovnom neboderu znaju tko kamo treba ići. Riječ je o mladim ljudima koji su se zabavljali, tako da bih mogao reći da je sve bilo gotovo savršeno”, rekao je Ostović.

Kako je  istaknuo, na Zrću je “uz previše negativnih faktora sve završilo pod kotrolom interventnih službi, bez žrtava i širenja požara na kamp Straško”.

Policija je nakon očevida izvijestila da su vještaci utvrdili kako je uzrok požara otvoreni plamen ili opušak cigarete, a još se očekuju informacije o počinitelju.