Povezite se

Vijesti

Stožer: 56 novih slučajeva koronavirusa, najviše oboljelih u Zagrebu

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je potvrđeno 56 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše je u Zagrebu – njih 23, a ukupan broj oboljelih je 2539, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Danas je broj novooboljelih u Hrvatskoj u dvadeset i četiri satnom razdoblju 56, što znači da je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2539”, izvijestila je  pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš na konferenciji za medije.

U Gradu Zagrebu je 23 novooboljele osobe, u Osječko-baranjskoj njih 12, po pet u Primorsko-goranskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zagrebačkoj županiji. Po dvije novooboljele osobe su iz Zadarske županije i Koprivničko-križevačke te po jedna iz Brodsko-posavske i Varaždinske županije.

Ukupno je testirano 75.437 uzoraka, samo u 24 sata njih 780. Na bolničkom liječenju nalazi se 51 osoba, na respiratoru nema bolesnika. 

Ukupan broj ozdravljenih je 2150, što je jedna osoba više. Ukupan broj preminulih je i dalje 107. 

Nakon današnje potvrde na da je tenisač Goran Ivanišević pozitivan na koronavirus, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr Fran MIhaljević” Alemka Markotić ocijenila je kako nije ugrožen nitko tko je s njim bio na teniskom turniru u Zadru već samo oni koji su s njim bili u kontaktu u posljednja 24 sata. 

Ivanišević se testirao tri puta, prošli četvrtak, u ponedjeljak i danas je nalaz pozitivan. Teniski događaj u Zadru i kontakt je bio u subotu. Ivanišević je dva dana iza toga bio negativan, prema tome njegovi kontakti unazad dva dana, 48 sati su oni koje će epidemiolozi ispitivati, rekla je Markotić, odgovarajući na pitanje treba li premijer Plenković ponoviti svoje testiranje i ići u samoizolaciju.

“Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima. Samo oni koji su s njime bili u kontaktu u zadnjih 48 sati. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne”, poručila je Markotić.

Što se tiče odlaska u samoizolaciju potpredsjednika SDP-a Rajka Ostojića, nakon kontakta sa zaraženom osobom, Markotić kaže kako pravila trebaju biti ista za sve, bez obzira radi li se o političarima, javnim osobama ili bilo kojem drugom građaninu. “Ja ne znam u kojoj vrsti kontakta je profestor Ostojić bio ali sigurna sam da će epidemiološke službe pomno ispitati”. 

Mjere kontrole u noćnim klubovima

Zbog podataka o tome da su kontakti sa zaraženima zabilježeni i u nekoliko noćnih klubova donesena je odluka o provedbi mjere kontrola u klubovima, najavio je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović.

To znači  da će inspektori s policijom obilaziti noćne klubove i izvršiti uvid da li se pridržavaju preporuka. Prvo će upozoravati i tražiti od vlasnika da uklone nepravilnost, a ako se to bude ponovilo obavijesti će nadležne institucije, prije svega Državni inspektorat, rekao je Božinović.

Rekao je i kako će građani iz BiH moći ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije samo u slučajevima neodgodivih osobnih razloga, kao i ranije.

“Ako postoje neodogodivi osobni razlozi, o tome odluku donosi granična policija,  pogotovo ako se osoba vrati u roku od 24 sata”, kazao je Božinović dodavši kako nova odluka o režimu na granici istječe 30. lipnja te ostaje mogućnost da se nakon toga revidira. 

Bubaš: Najviše uvezenih slučajeva

Zamjenica ravnatelja HZJZ- Marija Bubaš kazala je kako je među novorazraženima najviše uvezenih slučajeva, a postoje i određene mikrolokacije te klubovi gdje je došlo do zaraze. Zaraženi su uglavnom bliski kontakti onih koji su putovali a zasad nemamo zaraženih turista. “U dva naša grada imamo ukupno troje pozitivne djece. Priča odgovara činjenice da smo usred epidemije zarazne bolesti koja se prenosi kapljičnim putem”, kazala je Bubaš.

Oko nošenja maske zasad se ostaje na razini preporuka, a lokalni stožer donose odluke u skladu sa situacijom koju imaju, odnosno treba li netko npr. nositi masku u trgovačkom centru. No osnovno je i dalje držanje distance, higijena i dezinfekcija.  

Markotić se osvrnula i na kritiku znanstvenika Ivana Đikića da se stožer nije dobro pripremio za povećani broj oboljelih.

“On kao znanstvenik zna da se sva mišljenja u znanosti donose prema relevantnim informacijama. Stožer se vodi podacima koje dobiva od relevantnih institucija. Naravno da smo imali izvrsnu situaciju i dalje je imamo. Nikada nismo rekli da smo pobijedili virus. Znamo da je cijeli svijet povezan. Mi pratimo i radimo dalje korektno kako smo naučili. I nitko ne stavlja svoj stručni kredibilitet u neku svrhu”, kazala je Markotić.

Kultura

Dovršava se snimanje filma o finalnoj utakmici SP 2018

Published

on

U Zagrebu će, nakon godine dana snimanja, u srijedu pasti i posljednja klapa dugometražnog igranog filma naslova “4:2”, koji se bavi finalom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske i događajima oko njega.

Snimanje filma je započeto na prvu godišnjicu najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog nogometa i sporta, a bit će dovršeno upravo na drugu godišnjicu.

Riječ je o žanrovski neobičnoj kombinaciji dramatične sportske priče i intimne “road trip”drame o događajima u sjeni finalne utakmice “mundijala”. Film u realnom vremenu prijenosa nogometne utakmice prati neodgodivo putovanje dvoje ljudi točno u vrijeme kada je cijeli svijet bio pred TV-ekranima.

Film je inspiriran stvarnim ljudima i događajima, a sniman je tijekom proteklih 12 mjeseci u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Dugoj Resi, po Gorskom kotaru, ulicama Pariza i Moskvi.

Specifičnost je filma da će to biti prvi hrvatski i regionalni film realiziran u dvije verzije –međunarodnoj i hrvatskoj/regionalnoj s različitim dramskim tokom i završetkom te će se
raditi zapravo o dva igrana filma o istom događaju. Film će imati internacionalni festivalski život, a trenutno je u pregovorima za koprodukciju i distribuciju za francusko, španjolsko i
englesko govorno područje.

Scenarij i režiju potpisuje Anđelo Jurkas, kojem će ovo biti šesti dugometražni igrani film, a glavne uloge tumače Bojana Gregorić Vejzović i Ivo Krešić, sportski TV spiker Drago Ćosić i hrvatska nogometna reprezentacija. U sporednim ulogama se pojavljuju legenda hrvatskog i ex jugoslavenskog filma Igor Galo, Rada Mrkšić, Katarina Nikšić i Dina Vojnović, dok se u “cameo ulogama” pojavljuju Leona Paraminski i Jelena Perčin Otašević. 

Iz promocije filma se navodi da je svečana premijera filma trebala biti 15. srpnja 2021. godine, na treću godišnjicu finala Hrvatska – Francuska u Moskvi. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

U Saboru obnavljaju 30 fotelja zbog njihove dotrajalosti

Published

on

Hrvatski sabor naručio je obnovu 30 od ukupno dvjestotinjak fotelja iz svoje sabornice zbog njihove dotrajalosti.

Koje će zastupnike dopasti obnovljene fotelje, ne može se predvidjeti.

“Fotelje ne glase na ime zastupnika, pa ne možemo predvidjeti tko će sjediti u kojoj stolici“, poručili su iz Sabora ne navodeći hoće li obnova fotelja biti gotova do konstituirajuće sjednice, koja se najavljuje za konac srpnja, ili pak kasnije.

Fotelje u sabornici identičnog su izgleda, nabavljene su prije četvrt stoljeća, 1995. kad se Sabor renovirao, i od tada nisu obnavljane.

“Iako su svi stolci objektivno u vrlo lošem stanju te zahtijevaju potpunu zamjenu, iste se u ovom slučaju popravljaju ovisno o raspoloživim sredstvima i prema prioritetima“, kažu iz Sabora.

Poziv za dostavu ponuda za potpunu rekonstrukciju 30 fotelja javno je objavljen na saborskim mrežnim stranicama i na portalu središnje državne nabave. Na poziv su se javile dvije tvrtke i odabrana je povoljnija ponuda tvrtke Škrinjica d.o.o. u iznosu od 172.000 kuna te utvrđeno što mora napraviti.

“Predmet nabave obuhvaća: odvoz postojeće fotelje, izmjenu svih metalnih dijelova i vijaka, skidanje postojećeg tapecirunga, jastuka, PU pjene, spužve, brušenje i lakiranje drvenog postolja te ponovno sastavljanje sa izmijenjenim dijelovima, novom spužvom, PU pjenom i tapeciranje u prirodnu kožu“, navode iz Sabora.

Pozivom na dostavu, rekonstrukcija fotelja, odnosno „početak usluge“ planiran je bio za 1. srpnja, a planirano trajanje usluge, odnosno radovi, 60 dana.

Kad je riječ o konstituirajućoj sjednici novog, 10. saziva, iz Sabora poručuju da će način njezinog održavanja zbog epidemiološke situacije biti naknadno utvrđen, a u skladu sa saborskim Poslovnikom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Pupovac odlučio: Boris Milošević bit će potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava

Published

on

Boris Milošević

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izvijestio je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva stranke da će za potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava predložiti saborskog zastupnika Borisa Miloševića, koji je prošle godine preuzeo mjesto predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV), nakon što je tu funkciju 22 godine obnašao Milorad Pupovac. . 

“Milošević je već bio pomoćnik ministra uprave u dva mandata i predsjednik Kluba SDSS-a u proteklom mandatu i opredjeljenje je da je u ovoj fazi potrebno dati priliku čovjeku koji ima više političkog iskustva, veću političku težinu i izabrani mandat”, rekao je Pupovac na konferenciji za novinare.

Milošević će biti i predstavnik Kluba zastupnika SDSS-a i nacionalnih manjina u Vladi. Uz Miloševića, kandidatkinja je bila i profesorica na zagrebačkom Pravnom fakultetu Snježana Vasiljević. Pupovac je dodao da će s njom nastaviti razgovor na koji način će dati svoj doprinos zajednici. 

“To je prijedlog koji je bio usuglašen s predsjednikom Vlade. On pozna oboje, a s Borisom duže i češće surađuje tako da tu nije bilo posebnih potreba za dodatnim usuglašavanjem”, rekao je Pupovac.

Za njih je značajno, dodaje, da svi zastupnici nacionalnih manjina te partneri iz HNS-a i Reformista daju podršku njihovom izboru.

Na Miloševićevo mjesto u Saboru doći će zamjenica šibensko-kninskog župana Anja Šimpraga, što je određeno listom SDSS-a. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije