Povezite se

Vijesti

Stožer: 39 novih slučajeva koronavirusa, 481 ukupno

Objavljeno

-

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa ih je trenutno ukupno 481, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Ako kompariramo povećanje od jučer ujutro, i dalje držimo situaciju pod kontrolom. Nema eksponencijalnog rasta zaraženih, što je od iznimne važnosti”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja. 

Na respiratoru je 14 bolesnika – osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. Beroš je istaknuo da je od ukupnog broja bolesnika njih tri posto na respiratoru, što je zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Politika

Božinović: Istražuje se curenje podataka

Published

on

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je Dnevniku aferu Janaf i curenje informacija. Kazao je da je tražio razgovor s glavnim ravnateljem policije.

– Policija skoro godinu dana u ovom slučaju prikuplja dokaze i provodi izvide. Taj je posao završen u trenutku kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza da se podnese prijava, a ništa od toga nije iscurilo van. Rješenje o istrazi uključuje širi broj aktera. USKOK, DORH i policija provodi istragu curenja podataka, naglasio je ministar.

Božinović se osvrnuo i na nove mjere koje su stupile su na snagu objavom na stranicama HZJZ-a, a odnose se na trajanje izolacije.

One su najvažnije za struku, kako bi se znali postaviti s obzirom na pacijente koji im dolaze.

– Ide se na deset dana kada je u pitanju zaraženi COVID-19, a njegovi kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana, zbog razvoja simptoma. Upute su opširne i dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju s bolesnicima ili onima koji sumnjaju na bolest. Upute su dostupne i javne, kao i sve ostale upute koje objavljuje HZJZ, primjerice o korisnosti vitamina D u podizanju imunološkog sustava i ostalima, rekao je.

Pozvao je gledatelje da ih pročitaju.

– Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera. Situacija je pod kontrolom, kaže, a nada se da će takva i ostati.

Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu.

– Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije to teško, kada bismo se stalno držali mjera – distanca, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolje epidemiolozima, a i svima nama, ističe Božinović.

Božinović je istaknuo da se najveći pritisak pokušaja prelaska granice od strane migranata odvija noću.

– Sinoć je bilo 200-300 pokušaja prelaska granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000. Još uvijek je to za 30% više nego u istom razdoblju lani.  Mi smo povukli u tri godine više od 200 mil. eura europskih sredstava kako bismo granicu opremili s raznim tehničkim sredstvima, a tu je i ljudski faktor koji sprečava ilegalni prijelaz. U BiH se stvara hot spot uz granicu s RH, što izaziva i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva, dodao je.

– Na putu prema ukidanju viza za SAD napravili smo dosta, nadamo se da do kraja fiskalne godine ćemo ostvari uvjet za manje od 3% odbijenih zahtjeva za vizu, poručio je Božinović.

HRT

Ucitavanje vijesti

Politika

Obersnel: Iznenađen sam reakcijom ministrice Obuljen-Koržinek

Published

on

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel u ponedjeljak je odgovorio na izjavu ministrice Nine Obuljen Koržinek o postavljanju instalacije “Spomenik crvenoj Rijeci” rekavši da je iznenađen njezinom reakcijom posebno zato što, kako je ustvrdio, većina onoga što je navela nije točno.

Obersnel je na upit Hine odgovorio da nije nazočio postavljanju instalacije umjetnika Nemanje Cvijanovića na krovu Riječkog nebodera. “Tamo sam stigao nakon postavljanja te na upit novinara i uz predstavnika Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) i autora dao izjavu”, rekao je.

Istaknuo je da su svi uvjeti vezani uz postavljanje instalacije zadovoljeni, pa su s postavljanjem upoznati i suvlasnici zgrade i da je MMSU s ovlaštenom osobom zgrade sklopio ugovor. Ugovorom se dopušta privremeno postavljanje instalacije, a MMSU preuzima obvezu vratiti krov u prijašnje stanje nakon skidanja instalacije i nadoknaditi moguću nastalu štetu, rekao je Obersnel.

Izrađen je i statički elaborat kojim je potvrđeno da se instalacija može postaviti a da ne ugrožava krov, zgradu ili živote ljudi, dodao je, navodeći da su to bili uvjeti Konzervatorskog odjela u Rijeci.

“To nije bila politička akcija, ali je očito da su komentari na postavljanje instalacije vrlo ispolitizirani”, zaključio je Vojko Obersnel.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u ponedjeljak je ustvrdila da je instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci” izvedena mimo zakonom propisane procedure, ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

“Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure”, objasnila je.

Naglasila je da postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaća i kao “primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element”.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od “2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Probijanje mjera u istragama pokazuje da nešto nije dobro posloženo

Published

on

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak kako probijanje mjera u aferi Janafa, ali i u nekim prijašnjim aferama, pokazuje da nešto nije dobro posloženo unutar institucija te očekuje da se pronađu krivci.

„Ovo nije prvi slučaj, dogodilo se slično i u aferi SMS, aferi vjetroelektrane i sada. To nije dobro i očekujemo od nadležnih institucija da utvrde što se dogodilo i pronađu krivce jer – ako nam svaka istraga na kraju bude probijena – onda to ukazuje da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako bi trebalo”, rekao je Jandroković u emisiji Hrvatskog radija „S Markova trga”.

„Puna potpora politike da se utvrdi tko je probio istragu kao i one prije toga”, istaknuo je Jandroković.

Na komentar predsjednika Republike Zorana Milanovića da su se uhićenja u aferi Janaf trebala dogoditi odmah nakon primanja mita, Jandroković je poručio kako bi mnogo bolja poruka bila da državi vrh da jasnu potporu institucijama koje se time bave. „Kad je trebalo nekoga uhititi, nije moj posao niti posao predsjednika Republike Hrvatske”, ustvrdio je.

Činjenicu što su već na početku prve redovite saborske sjednice tri zastupnika ostala bez imuniteta Jandroković je ocijenio porukom koja nije dobra, ali i pokazateljem da se Vlada bori protiv korupcije.

„Nije dobro kada oni koji su izabrani od strane naroda dođu u takvu vrstu problema, ali s druge strane, to je pak pokazatelj da država funkcionira, da nitko nije iznad zakona i da nema nedodirljivih”, rekao je Jandroković.

O sudbini Dražena Barišića unutar HDZ-a, koji je stavio saborski mandat u mirovanje, Jandroković je rekao da će pratiti situaciju.

„Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati s Barišićem, u ovom trenutku nekakva logična razina je suspenzija članstva”, rekao je Jandroković i dodao kao se po Statutu HDZ-a može suspendirati njegovo članstvo do završetka postupka.

Predsjednik Sabora složio se da je korupcija očito veliki problem hrvatskog društva, no, istaknuo je, iako su političari često “glavne zvijezde” korupcije –  ne treba generalizirati .

„Sva djela imaju svoje ime i prezime, ne treba generalizirati i optuživati kolektivno”, dodao je.

Podsjetio je da su u aferu Janaf uključeni i članovi nekih drugih političkih opcija te da se spominje i hrvatski predsjednik, a proziva se samo HDZ i Vlada.

„Takve stvari treba individualizirati, odgovornost za mito i korupciju dolazi od pojedinaca i nije dobro bacati ljagu grupno”, ponovio je.

Jandroković drži da zakonodavni okvir nije loš, a Vlada, zbog nekih odluka pravosuđa ili predugih procesa, najavljuje jači pravi okvir i novi plan za borbu protiv korupcije.

Vezano za saborski Poslovnik i najave iz oporbe ocjene ustavnosti zbog ograničavanja broja replika, Jandroković je najavio kako će pokušati pronaći razumno rješenje da svi zastupnici mogu replicirati uz zaštitu njihova zdravlja.

„Neki od toga rade veliku dramu, ali za to nema potrebe”, rekao i ocijenio ustavnu tužbu nepotrebnom.

Pritom je istaknuo kako nema potrebe da se sudjelovanje na sjednici uvede videovezom kada svatko može govoriti pojedinačno na sjednici. „Sabor ima određenu tradiciju i metode rada, živu riječ i glasovanje treba očuvati, ne može se sve pretvoriti u internet i videoveze”, ustvrdio je.

Jandroković je komentirao i rad nedjeljom ocjenjujući da treba naći balans između prava na rad, ali i prava na odmor i neradnu nedjelju. Dodao je da je njegovo osobno mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i uz eventualno neke iznimke osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji.

Pri izradi idućega zakonskog prijedloga o radu nedjeljom, rekao je, uzet će se u obzir odluka Ustavnog suda kako zakon opet ne bi pao na sudu.

Instalaciju crvene zvijezde na neboderu u Rijeci u sklopu Europske prijestolnice kulture predsjednik Sabora ocijenio je promašenom.

„Ne razumijem ljude koji se 30 godina nakon pada komunizma, sustava koji je osuđen, koji se pokazao i ekonomski neodrživim, koji je kršio ljudska prava, ubijao protivnike, crvenom zvijezdom bune protiv pojava koje postoje u hrvatskom društvu”, rekao je.

„ Što se tiče politike, to je meni jedna plitka politička provokacija, a što se tiče umjetnosti, niti mi je to kreativno, niti maštovito, niti zabavno”, dodao je Jandroković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije