Stožer: 38 zaraženih koronavirusom, zbog pandemije u Europi očekuje se veći broj oboljelih

Zagreb, 14.03.2020. - Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite održana je na otvorenom u policijskom šatoru. Na fotografiji Krunoslav Capak, Alemka Markotić, Davor Božinović, Vili Beroš. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Od jutros je u Hrvatskoj potvrđena još jedna osoba zaražena koronavirusom, došla je iz Rumunjske, rekao je u subotu ministar zdravstva Beroš, dodavši da je do sada ukupno 38 oboljelih, no zbog pritiska pandemije iz Europe Hrvatska očekuje veći broj oboljelih.

“Riječ je o hrvatskoj državljanki koja je došla s jednog sportskog natjecanja u Rumunjskoj. smještena je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Do sada je napravljeno 640 uzoraka i osim nje pozitivnih drugih nema”, izvijestio je  ministar Vili Beroš  na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dodao je kako je čak  2547 novooboljelih u Italiji danas, situacija eskalira u Španjolskoj nešto čak i brže nego u danom trenutku u Italiji.

Sadašnjih 38 osoba oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj nije veliki broj, osobito kad se uzme u obzir da među 640 testiranih samo jedna osoba pozitivna, ali loša situacija u Europi vrši pritisak u Hrvatskoj i mi očekujemo veći broj oboljelih, ocijenio je Beroš.

Očekujemo povećani broj oboljelih, prelazak epidemije u treću fazu i veće opterećenje bolničkog sustava, istaknuo je ministar zdravstva: Planovi za to su spremi da se uključe domova zdravlja po Hrvatskoj, dodao je.

Pripremamo formaliziranje određenih odluka koje će nam omogućiti da dignemo pripravnost sustava i da budemo spremni na eventualnu slobodnu transmisiju među populacijom, rekao je.

Prva dvojica zaraženih puštena kući

Također je izvijestio  da su dvojica pacijenta, braća blizanci, koji su u Hrvatskoj prvi oboljeli od koronavirusa, izliječeni. Ali su s obzirom da je situacija s virusom za sve nova, zamoljeni da ostanu u izolaciji dva do tri tjedna.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je Hrvatska i dalje bilježi uzlaznu krivulju broja oboljenja, te izrazio nadu da bi se ona mogla zaustaviti za dva do tri tjedna i potom broj oboljelih smanjivati.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je građane da otkažu privatna obiteljska putovanja i idu na put samo u nužnim slučajevima, jer je “svako putovanje rizik”. Apeliramo na odgovornost svakog pojedinca, kazao je.

”U Europi se pogoršava situacija sa širenjem koronavirusa, raste broj zaraženi i u EU i u Hrvatskoj, a Hrvatska poduzima sve mjere da se uspori taj ritam, rekao ministar i potpredsjednik Vlade Božinović.

Mjere su intenzivne i što se tiče epidemiološke situacije i situacije na granici, naglasio je.

Rekao je i da uvode posebni režim za hrvatske vozače kamiona koji dovoze robu u Hrvatsku, istaknuvši da se opskrba se ne smije dovesti u pitanje. Policija će biti u pomoći sanitarnim službama, a suradnja već funkcionira, dodao je.

Smanjit će se zadržavanje na granici

U pogledu zadržavanja na granici Božinović je kazao da će se ono smanjit tako što će granični službenici samo skenirati putovnice osobe i uzeti njihove kontakt podatke, a policija će na temelju te baze nadzirati pridržavanje izolacije i u protivnom izdavati prekršajne kazne.

Izvijestio je i da postoje redovite dnevne koordinacije na razini EU-a i na razini regije kako bi se dogovorio režim prometa kamiona i dostavile potrebe robe. On uključuje suglasnost svih zemalja na putu i određivanje prostora u kojem se kamion biti u izolaciji.

Rekao je i kako ima lažnih vijesti vezano za širenje koronavusa, a nadležne službe to će provjeravati. Božinović je otkrio kako policija provjerava drže li se sve osobe koje bi to trebale propisane samoizolacije.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektologiju dr. Fran Mihaljević, izvijestila je da novooboljela osoba ima temperaturu i blaže respiratorne simptome, pacijenti koji su na liječenju su svi stabilno i dobro.

“Imamo i dobru vijest da je druga osoba koja je bila identificirana kao oboljela ozdravila i s negativnim nalazom je otpuštena doma”, dodala je.

Najavila je da će se danas početi testiranja na koronavirus na još dvije institucije – na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i na Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar” gdje će se dodatno testirati uzorci iz Hrvatske.

“Treba pohvaliti sve ljude u zdravstvenom sustavu i zahvaljujem svima na podršci koju dobivamo. Od premijera Plenkovića do ministra i njihovih suradnika. Važno je da politika i građani slušaju struku”, zaključila je dr. Markotić.