Stotine ljudi na dvadesetoj humanitarnoj utrci “Terry Fox Run“ – “Maratonu nade“.

Danas je u 16 sati na Jarunu startala jubilarna, dvadeseta humanitarna utrka “Terry Fox Run“, odnosno “Maratona nade“.

Inače, to je najdugovječnija utrka u Hrvatskoj, čiji je cilj prikupljanje novca za znanstvena istraživanja u borbi protiv raka. Sredstva prikupljena danas namijenjena su Institutu Ruđer Bošković za otkrivanje novih biomarkera i kombinacije terapija za karcinom dojke, od kojeg u Hrvatskoj boluje više od dvije i pol tisuće ljudi.

Tako je stotine natjecatelja 6.3 kilometara dugu stazu trčalo, hodalo, na biciklima ili rolama, a vrijeme nije bilo važno, jer je bilo bitno sudjelovati. Uoči same utrke program je upotpunio nastup Dječjeg zbora „Zgrepčanke i dečki“, da bi se po prolasku staze sudionici nastavili družili uz bogat glazbeni program.

Humanitarna utrka “Terry Fox Run“, odnosno “Maratona nade“ organizirali su veleposlanstvo Kanade, Hrvatska liga protiv raka, agencija MPG, Zagrebački holding, Esplanade hotel Zagreb i agencija XOXO.

Ovaj maraton već se 39 godina trči diljem svijeta u čast Terryju Foxu, koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Postao je poznat po svome „Maratonu nade“, utrci kroz Kanadu koju je trčao sa umjetnom nogom kako bi skupio novac za istraživanje raka. U spomen na Terryja svake se godine u rujnu trči “Terry Fox Run“, najveća jednodnevna akcija prikupljanja novca za borbu protiv raka.

Nacionalno