Stotine građana na prosvjedu protiv zagađenja u Sl. Brodu

Izvor: N1/Antonio Zavada

Stotine građana okupilo se na prosvjedu protiv zagađenja u Slavonskom Brodu kako bi ponovno upozorili na opasnu razinu onečišćenja grada, a prosvjed su organizirale brodske mame zabrinute za zdravlje djece od kojih mnoga boluju od bronhitisa.

Rafinerija s druge strane Save Brođane muči već godinama, prijeti zdravlju i smanjuje kvalitetu života, a zbog svega je gradonačelnik vće pisao i premijeru.

Naime, samo tijekom mjeseca ožujka mjerne postaje u Slavonskom Brodu zabilježile su čak 42 prekoračenja satne granične vrijednosti sumporovodika, a sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, ona ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom kalendarske godine.

Najveći broj prekoračenja graničnih vrijednosti zabilježen je u posljednjih tjedan dana, od kada građani Slavonskog Broda gotovo u kontinuitetu udišu zrak zagađen sumporovodikom, a dodatno su zabrinuti jer iako je proces modernizacije Rafinerije u ruskom vlasništvu konačno krenuo, sve bi moglo biti upitno s obzirom na situaciju s protjerivanjem ruskog diplomata iz Hrvatske vezano uz aferu Skripalj.

Stoga su se stotine građana okupile na prosvjedu protiv zagađenja kako bi ponovno upozorili na opasnu razinu onečišćenja grada, a poruku su na graničnom prijelazu poslali i susjedima.