Stotine afganistanskih vojnika pobjegle vojnim zrakoplovima u Uzbekistan

Stotine afganistanskih vojnika pobjegle su tijekom vikenda u Uzbekistan u 22 vojna zrakoplova i 24 helikoptera, pri čemu se jedan zrakoplov sudario s uzbekistanskim borbenim avionom u pratnji, što je rezultiralo padom obiju letjelica, objavilo je u ponedjeljak uzbekistansko tužiteljstvo.

Zrakoplovima je u Uzbekistan ukupno stiglo 585 afganistanskih vojnika, a u nedjelju ih je granicu pješice prešlo još 158, stoji u priopćenju uzbekistanskoga glavnog državnog odvjetnika.

Izjava je u suprotnosti s ranijim informacijama uzbekistanskog ministarstva obrane u kojemu se kaže da su afganistanski vojni zrakoplov srušile uzbekistanske snage protuzračne obrane.

U nedjelju je pala afganistanska vlada, a talibanski pobunjenici preuzeli su kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Reuters piše da se afganistanski zrakoplov srušio kasno u nedjelju u najjužnijoj uzbekistanskoj pokrajini Surxondaryo, koja graniči s Afganistanom.

U priopćenju državnog odvjetništva stoji da su se piloti afganistanskog i uzbekistanskog aviona uspješno katapultirali i preživjeli pad.

Iz izjave tužitelja nije jasno gdje su trenutačno afganistanski vojnici i zrakoplovi, koji su, po dolasku u Uzbekistan bili prisiljeni sletjeti u pogranični grad Termez.

Vlasti Tadžikistana, još jedne bivše sovjetske republike koja graniči s Afganistanom, u ponedjeljak su objavile da su dopustile slijetanje dvaju afganistanskih vojnih aviona s ukupno preko 100 vojnika u tadžikistanski grad Bokhtar.