Stoltenberg ponovno traži mirno rješenje sjevernokorejske krize

Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg podsjeto je u ponedjeljak tijekom posjeta Japanu na svoje stajalište oko globalne prijetnje koju predstavlja Sjeverna Koreja, naglasivši kako je potrebno pronaći mirno rješenje krize a ne upustiti se u vojnu akciju.

“Mi smo jednako zabrinuti kao i vi kada se radi o provokativnom i nepromišljenom ponašanju Sjeverne Koreje” koje predstavlja izravnu prijetnju Japanu i regiji, ali i “globalnu prijetnju”, rekao je Stoltenberg u govoru u Tokiju pred stručnjacima i djelatnicima japanskog ministarstva obrane.

Ipak, “ne treba koristiti oružanu silu, treba naći mirno rješnje” krize, naglasio je.

On je već ranije upozorio da bi vojna intervencija u Sjevernoj Koreji mogla imati nesagledive posljedice.

“NATO snažno podupire politički, diplomatski i ekonomski pritisak na Sjevernu Koreju”, ponovio je u ponedjeljak, inzistirajući kako je potrebno osigurati da sankcije koje je u rujnu protiv Pjongjanga izglasao UN budu u potpunosti provedene.

Početkom rujna Pjongjang je obavio šesti nuklearni pokus a američka obavještajna agencija CIA je rekla da će Sjeverna Koreja možda već za nekoliko mjeseci razviti projektile koji mogu pogoditi SAD.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump razmijenili su u posljednje vrijeme puno ratobornih izjava a Trump je u više navrata kazao kako ne isključuje vojnu opciju.

Hina