Stočarima prijeti nova uvozna bolest – afrička svinjska kuga

Nakon kvrgave kože, stočarima prijeti nova, uvozna bolest – afrička svinjska kuga. Virus prenose divlje svinje, a poharao je Poljsku, Češku, Ukrajinu. Pojavio se i u Rumunjskoj. Iako bolest nije opasna za ljude, za svinje je smrtonosna.

Najveća je prijetnja slavonskim uzgajivačima koji svinje drže na otvorenom, u prirodnom uzgoju. U potrazi za hranom kontakt prijenosnika zaraze – divljih svinja – s onim pitomima – nije lako spriječiti.

Ekonomska šteta koju iza sebe ostavlja afrička kuga golema je. Bolest ima izuzetno visoki morbiditet, praktički u akutnom tijeku oboljeva 100 posto životinja i 100 posto ih praktički ugiba. Cjepivo protiv ovog virusa ne postoji, bolest je nemoguće liječiti.

Zbog opravdanog rizika od pojave zaraze, resorno je ministarstvo donijelo akcijski plan njezina suzbijanja. I to pojačanim kontrolama i ukidanjem lovostaje na divlje krmače.

Već je počela edukacija o samozaštiti od afričke svinjske kuge i velikog američkog metilja. Sve radi temeljite provedbe biosigurnosnih mjera nužnih u prevenciji opake bolesti koja, srećom, nije opasna za ljude.