Što ukidanje prešutnog preokoračenja donosi građanima u minusu?

You Tube

Prešutna su prekoračenja bila 30 posto skuplja od dopuštenih – banke su ih uvele jer su im dopuštena bila – neisplativa. Nomen est omen. Kad banke nazovu supstitut za dopušteni minus “prešutnim prekoračenjem” i usto prešute da njegovi korisnici nisu pod zaštitom zakonakoji ograničava visinu kamata koje im zaračunavaju za njegovo korištenje, na neki način se potiho rugaju svojim klijentima. Regulator je, što je za njega već modus operandi, reagirao post festum, godinama nakon što se takva praksa ustoličila ispod radara te su, nakon što su lani 13 banaka i Vlada potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu, dogovorili da će do kraja ovog mjeseca banke koje još uvijek imaju prešutno prekoračenje ponuditi svojim klijentima njegovu zamjenu dopuštenim i rok za odluku do 12 mjeseci. Prema dogovorenim parametrima, moći će umjesto toga i ukinuti prekoračenje te dug otplatiti kreditom, piše Večernji list.

Iz Hrvatske udruge banaka poručuju da su pojedine banke već poslale individualizirane ponude svojim klijentima, dok ih je većina u ovom trenutku u zadnjoj fazi priprema za slanje takvih ponuda i poslat će ih najkasnije do 30. lipnja kako je i propisano Memorandumom.
– Važno je napomenuti da je obveza banaka ponude poslati potrošačima do 30. lipnja, ali da potrošači, ovisno o poslovnoj politici banke,imaju rok od devet mjeseci do godinu dana da te ponude razmotre i ugovore prelazak na dopušteno prekoračenje. Banke će klijentima ponuditi korištenje dopuštenog prekoračenja po istim uvjetima koje su imali prilikom korištenja prešutno prihvaćenog prekoračenja, a ovisno o tehničkim mogućnostima ugovaranje dopuštenog prekoračenja će biti moguće dolaskom u poslovnicu ili putem digitalnih kanala – preciziraju u HUB-u.