Što se to događa, napadi na turiste sve su češći

Izvor: Dražen Prša/Nacionalno

Javnost je zgrožena vjestima koje pune naslovnice crnih kronika o sve češćim napadima na turiste diljem Jadranske obale.

Jedan u nizu napada je i onaj iz Splita kada je zbog krivo upućenog pogleda njegovoj djevojci još uvijek nepoznati mladić pokušao odgristi uho francuskom turistu. Policija i dalje traga za napadačem.

Ako je zbog jednog pogleda, mladić umalo mogao ostati bez uha koje mu je pokušao odgristi dečko djevojke, što se može očekivati dalje u bjesomučnim i neobjašnjivim napadima ?!

“Nakon liječničke obrade pušten je iz bolnice i utvrđeno je da je zadobio lakšu tjelesnu ozljedu”, kaže Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Za napadačem i dalje tragaju te mole za pomoć ako imate bilo kakvu informaciju.

Isto tako mediji prenose slučaj vezan za strašno ubojstvo mladog njemačkog turista u Puli kojeg je 32-godišnji Zagrepčanin usmrtio ubodom u srce. Policija kaže da intenzivno rade na povećanju sigurnosti svojih gostiju. Stopu nasilja nadaju se smanjiti većim ovlastima.

“Implementirali smo sve odredbe zakona koje dozvoljavaju veće nadležnosti komunalnim redarima i mislimo da će to biti velika pomoć u tom smislu”, kaže Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Po statistikama je vidljivo kako je u prošloj godini više od 3100 stranih državljana bilo žrtvama kaznenih djela. S druge strane, turisti su u prošloj godini počinili gotovo 1600 raznih kaznenih djela.

Sociolog Ivan Modrušan ovakve napade pojašnjava na sljedeći način.

“Kada se naši ljudi, a naravno i stranci, budu ponašali u skladu s pravilima dobrog odgoja, odnosno s pravilima nemoj drugom raditi to što ne želiš da drugi radi tebi, onda će definitivno biti manje ovakvih situacija”, kaže Modrušan.

Prije tjedan dana neuspješni pokušaj pljačke na Bačvicama završio je kobno za mladog Francuza, 22 -godišnji razbojnik zario mu je nož u prsa. Policija je ekspresno brzo odradila svoj posao.

“Po dovršenom krim istraživanju priveli smo ga pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu zbog postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela razbojnička krađa i teško ubojstvo u pokušaju”, kaže Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Ako mu se dokaže krivnja, prijeti mu i do deset godina zatvora. Iz Splitske policijske uprave uvjeravaju kako na području Splita tek jedan od 4000 tisuće turista postaje žrtva nekog kaznenog djela te da razloga za paniku nema.

Nacionalno/D.Prša