Što se to događa? Dobivamo 39 novih generala, predsjednica s tim nije upoznata

N1 televizija

Konačnim prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama RH, predložen od strane MORH-a koji je prihvaćen i upućen u saborsku proceduru, Hrvatska će biti bogatija za 39 novih generala.

Zahvaljujući članku 89.,osobe kojima je do 31. prosinca 2003. prestala djelatna vojna služba, a koje su na dan prestanka službe bile u činu djelatnog stožernog brigadira, danom stupanja na snagu ovoga Zakona prevode se u čin brigadnog generala.

Razlozi ovog prijedloga zakona koji se trenutno razmatra na stolu Vlade, nisu financijske prirode, niti će „novi” generali zbog ovog umirovljeničkog napredovanja imati posebne povlastice.

Ispravljanje nepravde?

Riječ je, navodi se, o tome da se na ovaj način „ispravlja nepravda koja je učinjena Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske iz 2002. godine. Naime, zakonodavac tada nije predvidio što s onim osobama koje su imale čin stožernog brigadira, a koje su otišle iz obrambenog sustava do 1. siječnja 2004. te su time bile degradirane”, rezimira MORH.

No, već sad je jasno kako će ovaj prijedlog dovesti do prijepora i podijeljenosti i to iz više razloga.

“Preskočili” predsjednicu

Više je nego zanimljivo da će se odluka provoditi po slovu zakona, a ne po odluci hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, što je do sada bilo posve neuobičajeno. Obzirom da je riječ o Vrhovnoj zapovjednici Hrvatske vojske, reakcija Grabar Kitarović se željno iščekuje.

Što se samog dodjeljivanja generalskog čina tiče, čin stožernog brigadira uveden 1995., a ukinut 1999. godine.

U tom trenutku bilo je 114 časnika s činom stožernog brigadira, i to njih 78 u djelatnoj službi, a njih 36 bilo je ili već prije umirovljeno ili su bili izvan sustava Oružanih snaga. Čin komodora imala su tri časnika.

Njihov status ostao je nejasan sve do Zakona o službi u Oružanim snagama donesenog u ožujku 2002. godine. U skladu s odredbama toga zakona, do 31. prosinca 2003. od 78 djelatnih stožernih brigadira njih 23 promaknuta su u čin brigadnoga generala, njih 39 umirovljeno je u činu stožernog brigadira, 16 ih je prevedeno u čin brigadira i poslije umirovljeno s tim činom, a njih 36 ostalo je s činom stožernog brigadira. Trojicu komodora, koji su ostali djelatni u mornarici, prešutno se prihvatilo kao osobe s prvim admiralskim činom!

„Zbog nespretnosti zakonodavca, ostala je određena gorčina pa je bilo inicijativa da se status stožernog brigadira izjednači s činom brigadnoga generala. No, sve je ostajalo na prijedlozima, djelomice i zato što bi se automatskim prevođenjem generalski zbor povećao za još 91 osobu, što nitko ozbiljan nije htio provesti”, izjavio je za Večernji list general-bojnik Krešimir Kašpar i dodao kako se nada da će Hrvatski sabor odbiti tu “smiješnu zakonsku inovaciju”, piše Dnevno.hr