Što se događa u našem tijelu kada pojedemo češnjak: Poslije četiri sata kreće borba

Češnjak je mnogima prvi štit obrane od virusa. Preporučljivo je jesti najmanje šest režnejva češnjaka tjedno jer dobro djeluje na srce, prenosi N1. 

No, što se događa u našem tijelu kada pojedemo češnjak?

Tijekom prvog sata: Češnjak se probavlja u želucu i postaje idealna hrana za organizam.

Četiri sata nakon jela: Pomaže u borbi protiv postojećih bakterija i virusa.

Šest sati nakon jela: Aktivira se proces sagorijevanja uskladištenih masti u tijelu.

Poslije sedam sati: Češnjak ima antibakterijski učinak na krvotok.

Češnjak je jedna od najstarijih biljaka na svijetu i može se nac´i u skoro svakoj kuhinji. On, međutim, nije samo sjajan dodatak vašim obrocima, vec´ je i veoma zdrava namirnica, prenosi Danas.rs.

Volimo koristiti češnjak kada smo prehlađeni, jer pomaže u borbi protiv kašlja i jača imunološki sustav. Sadrži mnoge aktivne kemijske spojeve i antioksidanse koji osiguravaju zdravlje cijelog organizma, zbog čega se često naziva prirodnim “antibiotikom”.

Češnjak je izuzetno hranjiv, pozitivno utječe na razinu šec´era u krvi, smanjuje sintezu kolesterola i rizik od kardiovaskularnih bolesti, djeluje antiinflamatorno i brine o zdravlju gastrointestinalnog trakta.

Posebno veliki broj ljekovitih svojstava krije se u češnjaku zbog moc´nog spoja alicina, koje inače štiti biljku od bakterija i gljivica.

Da biste maksimalno iskoristili blagotvorne učinke češnjaka redovno ga konzumirajte i pripremajte na sljedec´i način:

Češnjak je najbolje jesti sirov i najmanje tri režnja dnevno, ako ste prehlađeni;

Prije jela, zgnječite ga da biste stimulirali enzimsku reakciju koja proizvodi alicin, sastojak koji čini češnjak tako zdravim;

Ako termički obrađujete češnjak, to treba učiniti vrlo brzo.

Mnogi ljudi izbjegavaju češnjak zbog njegovog mirisa. Ali upravo ovaj “mirisni” sastojak daje češnjaku njegova ljekovita svojstva. Ako ste zabrinuti zbog lošeg zadaha, možete ga rešiti žvakanjem peršinovog lišc´a ili zrna kave, piše Aktivni.si.