Sto godina od potonuća parobroda “Euterpe” na kojem je stradalo 615 osoba

U subotu, 20. listopada, obilježeno je sto godina od potonuća parobroda „Euterpe“, što predstavlja jednu od najvećih pomorskih tragedija na Jadranu.

U 11 sati isplovio je brod prema području potonuća parobroda gdje se prigodnom ceremonijom odala počast stradalima. Tom prilikom zaronili su profesionalni ronioci te snimili ostatke parobroda „Euterpe“.

U 19 sati otvorena je izložba u Gradskoj knjižnici Novalja i predavanje Vedrana Dorušića pod nazivom „100 godina Euterpe u Jadranuˮ.

Obilježavanje 100. obljetnice potonuća parobroda „Euterpe“ upriličio je Grad Novalja, a uz predstavnike Grada i gradonačelnika Ante Dabe, evociranju te velike pomorske tragedije na Jadranu priključili su se i predstavnici Ministarstva obrane Austrije i pukovnik Ernst Bachner.

U zapisu o jednoj od najvećih tragedija na Jadranu od 11. kolovoza 1918. stoji:

„Parobrod EUTERPE pod zapovjedništvom kapetana Ilije Niketića navodno je plovio bez pratnje, more je bilo burno i valovito, a ukrcano je tisuću ljudi na putu na južnu bojišnicu. Istog dana, oko 19 sati i 45 minuta Euterpe se nalazila oko milju i pol od obale u razini mjesta Lun kad je uslijedio napad talijanske podmornice F 7, koja je ispalila tri torpeda od kojih su je dva pogodila, a jedno eksplodiralo u srednjem dijelu trupa. Brod je potonuo preko desnog boka. Pomoćne brodice nisu mogle biti spuštene u more. Splavi za spašavanje postavljene na palubi isplivale su poslije potonuća te su omogućile preživljavanje dijela brodolomaca. U pomoć Euterpi došli su razarač Magnet i ribarske brodice iz Novalje. Spašeno je preko 450 ljudi, dok je 600 vojnika i 15 članova posade poginulo. Potonuće Euterpe predstavlja jednu od najvećih tragedija na Jadranu.ˮ

„Cilj subotnjeg događanja je, uz odavanje počasti poginulima, ukazati na besmisao ratova i ratnih stradanja“, istaknuo je u priopćenju Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.