Stižu prvi pozivi za vojnu obuku: Slavonci prvi dobili pozive, slijede u drugi krajevi

MORH

Na adrese hrvatskih građana počeli su stizati pozivi iz MORH-a za popunu vojne pričuve i odlazak na vojnu vježbu najviše na području Slavonije, ali, kako ističu iz Ministarstva, pozivi će potkraj iduće godine početi stizati i građanima Primorsko-goranske i Istarske županije.

Zasad to još nije slučaj.
U MORH-u napominju kako do kraja ove godine nije planirano pozivanje na obuku pričuvnika u ove dvije županije, ali također najavljuju kako će i tu biti promjena potkraj iduće godine.

“U zadnjem kvartalu 2018. planirano je pozivanje oko 150 pričuvnika (ključno osoblje i kritične vojne stručne specijalnosti) na osposobljavanje u trajanju do četiri dana. Ujedno napominjemo da ovdje nije riječ o vojnoj vježbi, nego o stožernom radu osoblja i procesima donošenja odluka”, navodi se u odgovoru MORH-a na upit Novog lista.

Zasad se najkonkretnije aktivnosti u ustrojavanju i obuci vojne pričuve događaju u Slavoniji, gdje je na vojnom poligonu Gašinci u razdoblju od 6. do 15. studenoga ove godine planirano održavanje vojne vježbe 1. pješačke satnije iz 1. pješačke bojne iz sastava 2. pješačke pukovnije Osijek.

Sudjelovati bi trebalo ukupno 155 pričuvnika s područja Slavonije, kojima ovih dana stižu pozivi na vojnu vježbu.

Isti model postupno bi se trebao primjenjivati i u ostalim područjima Hrvatske, a popuna pričuve ima prilično široku bazu ako je suditi prema podacima iz MORH-a.

Trenutačno je u evidenciji područnih odjela i odsjeka obrane u RH evidentirano 434.280 razvrstanih pričuvnika. Poziv neće dobiti svi, već ovisno o mjestu prebivanja, vojnoj specijalnosti upisanoj u vojnu knjižicu te vojnim planovima i potrebama.

Ministar obrane Damir Krstičević nedavno je protumačio kako je obveza MORH-a sustavna i pažljiva priprema obuke pričuvnika, pa se planira voditi računa da nitko ne bi smio ostati bez radnog mjesta zbog svojih vojnih obveza.

Vojna obveza razvrstanom pričuvniku prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj navršava 55 godina (za muškarce), odnosno 50 godina za žene ili ako je ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu ili temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva.

Vojno osposobljavanje ili vojnu vježbu pričuvnik može i odgoditi na osobni zahtjev zbog obiteljskih i drugih razloga, a zahtjev za odgodu treba podnijeti područnom odjelu putem područnog odsjeka za poslove obrane u roku od osam dana od dana primitka poziva za osposobljavanje i vježbu ili kad nastane razlog zbog kojeg se traži odgoda.

Koliko će pričuvnika konzumirati ovo pravo i tražiti odgodu vojne vježbe nemoguće je predvidjeti, ali je važno napomenuti kako to nije jedini način, već odgodu može zatražiti i poslodavac kod kojeg je pričuvnik zaposlen.

“Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca”, piše u pravilima MORH-a.
Također je dopušten i prigovor savjesti osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama.