Stiže nam promjena vremena!

Danas je već ponegdje već bilo kiše i munja, mjestimice i jakih pljuskova praćenih grmljavinom, a bit će ih i u nastavku dana, te posebice tijekom vikenda – svježijeg, gdjegod čak i osjetno hladnijeg od radnih dana ovoga tjedna.

Sa zapada nam se približava frontalni poremećaj s vlažnim i osjetno hladnijim zrakom koji dolaskom do Alpa malo zastaje, djelomično ih i zaobilazi, pri čemu se stvara ciklona nad sjevernom Italijom. Cijeli taj sustav tijekom vikenda će se premještati iznad Hrvatske i prouzročiti znatnu promjenu vremena, ponegdje i olujno nevrijeme, te osjetan pad temperature, u kontinentalnom području u nedjelju i za više od 10 °C u odnosu na danas, piše Zoran Vakula za HRT.

Još dana ponegdje suho i vruće

Vruće, te uglavnom suho, pa i pretežno sunčano danas će još biti na istoku i jugu Hrvatske, dok će u zapadnijim krajevima biti povremene mjestimične kiše, u mnogim mjestima i u obliku pljuskova koje može pratiti i grmljavina. Ponegdje u kratkom vremenu može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru.

Vjetar u unutrašnjosti mjestimice umjeren jugozapadni i južni, prema istoku zapadni i sjeverozapadni. Na Jadranu većinom jugo, ponegdje i umjereno, na sjevernom dijelu i jako, ponegdje vjerojatno na udare i olujno, a valja upozoriti i na prolazno podjednako jak jugozapadni vjetar. More malo do umjereno valovito, na sjevernom dijelu i valovito.

Najviša temperatura zraka u zapadnim krajevima od 23 do 28 °C, a na istoku i jugu mjestimice i više do 32 °C.

Za vikend – kišovitije, svježije, ponegdje nevrijeme

Tijekom vikenda posvuda svježije, čak i uz prevladavajuće oblačno vrijeme, te povremenu kišu, a ponegdje će biti i obilnijih pljuskova i grmljavine. U unutrašnjosti će puhati povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uglavnom u istočnoj Hrvatskoj i sjeverozapadni. U ponedjeljak stabilnije – većinom bez kiše, te nakon svježeg, gdjegod i maglovitog jutra – barem djelomice sunčano.

I na Jadranu će sutra i u nedjelju biti mjestimice obilnije kiše i grmljavine, te u početku juga i jugozapadnjaka, zatim često jake bure i tramontane, koja će u ponedjeljak oslabjeti, ali će još biti relativno svježe, osobito ujutro.