Stiže dugo najavljivana promjena vremena

Do znatnije promjene vremena u većini Hrvatske još je manje od 10-ak sati.

U Istri je već ponegdje palo malo kiše, a još češće i obilnije bit će od danas navečer, ne samo u Istri, nego na cijelom sjevernom Jadran, tijekom noći i drugdje, pa će u ponedjeljak ujutro vrlo vjerojatno padati u većini krajeva, ponajviše na Jadranu i područjima uz njega, prognozira Zoran Vakula za HRT.

I u Zagrebu i okolici će do jutra gotovo sigurno početi padati pa planirate li biti ujutro u prometu – imajte strpljenja, i uputite se malo ranije nego što je uobičajeno.

Suho će se tijekom ponedjeljka vjerojatno zadržati samo u Slavoniji te posebice Baranji i Srijemu. I dok će u tim područjima do srijede pasti najmanje kiše, ponegdje vjerojatno i nimalo, u zapadnijim i južnijim bit će je napretek.

Prema najavama prognostičara DHMZ-a velika je vjerojatnost da će se u sljedećem tjednu u mnogim mjestima, ponegdje čak i do srijede oko podneva, skupiti oko prosječne količine za cijeli studeni.

U gorju i malo snijega.

Osim kiše, mjestimice u gorju bit će i snijega, već u ponedjeljak u onom višem, posebice Gorskog kotara, a kasnije tijekom tjedna, uz pad temperature, vjerojatno i u nižem. Planirate li putovanje kroz Gorski kotar i Liku – dobro je imati zimsku opremu, iako zakonska obveza počinje tek 15. studenoga.

Nužno je ponavljati i upozorenja na jak, gdjegod i olujan vjetar, ponegdje na udare vjerojatno i orkanski, najprije jugo, zatim mjestimice i bura, koji će onemogućavati normalno prometovanje, ne samo na Jadranu, nego i mjestimice u unutrašnjosti.

I dnevna temperatura zraka će se uglavnom sniziti u odnosu na danas, gdjegod i znatnije. Ipak, vjerojatno će u mnogim mjestima biti barem oko prosjeka za sredinu studenog, štoviše, većinom i viša od njega.

Poplave? Možemo se nadati da će izostati, ali moramo biti i na njih spremni, zaključuje Vakula.
Meteoalarm je za sutra područje velebitskog kanala označio crvenom bojom. Jako i vrlo jako jugo ujutro okrenut će na olujnu buru s udarima vjetra i do 120 km/h.