Stipe Žunić donio Hrvatskoj povijesnu svjetsku broncu u bacanju kugle!

Stipe Žunić osvojio je brončanu medalju u bacanju kugle na Svjetskom prvenstvu u Londonu! Naš najbolji kuglaš je s 21.46 u drugoj seriji došao na svega dva centimetra o svojeg i hrvatskog rekorda, što mu je donijelo treće mjesto iza Novozelanđanina Toma Walsha (22.03) i Amerikanca Joea Kovacsa (21.66).

Nakon Blanke Vlašić i Sandre Perković, Žunić je tek treći hrvatski atletičar s odličjem na svjetskim atletskim prvenstvima.

Žunić je tako postao prvi hrvatski atletičar koji se popeo na pobjedničko postolje na svjetskim atletskim prvenstvima na otvorenom, a naslov svjetskog prvaka osvojio Novozelanđanin Tom Walsh (22,03 m).

Zadranin je hitac za medalju, samo dva centimetra kraći od svog hrvatskog rekorda, izveo u drugoj seriji. U prvoj seriji je Žunić bacio 21,01 m, u trećoj je njegova kugla poletjela na 21,04 m, a u četvrtoj 21,08 m.

Žunić je u petoj seriji bacio vrlo daleko, možda i na daljinu novog osobnog rekorda, ali ga je silina hica povuka u prijestup. Naš je rekorder prestupio i u šestoj seriji, kad je već bilo jasno da mu nitko od konkurenta ne može oteti brončanu medalju, a nakon toga se u slavlju ispružio na bacalištu.

Novozelanđanin Tomas Walsh je do prvog naslova prvaka svijeta došao sa tri najdalja hica, a najduži je bio u posljednjoj seriji, u kojoj je bacio 22,03 m. Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Joe Kovacs (21,66 m) koji je branio naslov osvojen prije dvije godine u Pekingu. U četvrtom pokušaju Stipe je napravio prestup, iako je to letilo jako daleko. Šteta, bio bi to možda i novi nacionalni rekord.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao bacaču kugle Stipi Žuniću, osvajaču brončane medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu:

“Bravo Stipe! 

čestitam Vam na osvajanju brončane medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu. Vjerujem da je bronca na Vašem prvom svjetskom prvenstvu samo početak sjajne niske odličja u nastavku Vaše karijere. 

U ime Vlade i osobno želim Vam puno sreće i sportskih uspjeha.”