Stipe Mesić objavljuje bombastične memoare u kojima nikog ne štedi

Arhiva/Izvor: Dražen Prša

Autor: Jurica Körbler

Bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić uskoro objavljuje prvu od tri knjiga memoara koji će otkriti mnoge pikantne detalje iz njegovog političkog života. U svojim memoarima Mesić nikog nije štedio,pa ni sebe, a javnost će saznati što se sve odvijalo “iza kulisa” u najdramatičnijim događajima u stvaranju nezavisne Hrvatske i kasnijim godinama.

Knjigu izdaje Tehnička knjiga iz Zagreba, a memoari su realizirani u suradnji sa dr. Franjom Maletićem, profesorom na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Maletić je radio i na eksplozivnim memoarima Jože Manolića koji su izazvali brojne reakcije u javnosti.

Približavanje Tuđmanovoj politici
Sada je u toku posljednja faza u pripremi da prvi tom Mesićevih memoara u najskorije vrijeme bude promoviran, a rijetki koji su vidjeli dio rukopisa otkrivaju da će rukopis bivšeg predsjednika izazvati brojne reakcije.

Mnogo toga do sada nepoznatog otrkiva Mesićev tekst, među ostalim kako je naglo promijenjena koncepcija pokreta koji je stvarao nezavisnu Hrvatsku. U početku, kada se i Stipe Mesić priključio Franji Tuđmanu, taj je pokret trebao imati lijevi predznak, biti nastavak lijeve politike. Ali, iznenada je preokrenut smjer i krenulo se sa desnim pokretom koji je potpuno promijenio prvi dogovor onih koji su kreirali politiku u najosjetljivije vrijeme raspada Jugoslavije i stvaranja hrvatske države. Tako u knjizi Mesić piše o atmosferi nakon prvog Sabora Hrvatske demokratske zajednice i citira Manolićeve riječi ?došli smo kao domobrani, a odlazimo kao ustaše?.

Prvi tom koji će ubrzo biti u knjižarama bavi se vremenom progona Stipe Mesića, zakulisnim igrama u kojima su sudjelovali špijuni i svi oni koji su osiguravali komunistički režim. Mnogo od toga nije jasno ni do danas, najmanje kako su se stvarali savezi svih iz komunističke poluge vlasti i kako su gazili sve one koji im nisu bili po volji. U memoarima će se naći i imena mnogih iz tog vremena, pa Mesić piše o događajima o kojima se malo zna, zatvorskim danima, stradanju hrvatskih domoljuba.

Drugi tom, koji je također napisan i bit će objavljen za otprilike šest mjeseci, bavi se događajima koji su prethodili ratu na ovim
prostorima, približavanju Mesića politici Franje Tuđmana, njegovim beogradskim danima. Puno je novih stvari koje će posljednji predsjednik zajedničke države otkriti i koji do sada nikad nisu izašle u javnost. Mesić je i zadnji svjedok koji može svjedočiti o Tuđmanovom vremenu iz prve ruke, jer je dugo vrijeme bio njegov bliski suradnik dok se nisu razišli. Bit će tu puno pikanterija, koje su sve dileme imali ljudi u vodstvu tadašnje Hrvatske, pogleda na osjetljive situacije. Mesić progovara i o rak rani našeg društva, korupciji, koja je bila prisutna od prvog dana kako se stvarala Hrvatska, a daje objašnjenja i za afere u kojima je i sam bio u prvom planu. Tako će čitatelji saznati što se sve događalo kada su Našice cement nudile njegovoj kćerki Dunji kupnju dionica, što nikada nije realizirano. Također, bit će razjašnjenja sudbina famoznih čekova koje je Mesić donio u Hrvatsku za financiranje, između ostalog, humanitarne organizacije Ankice Tuđman.

U trećem tonu memoara detaljno će biti opisan kraj političke ljubavi sa Franjom Tuđmanom, nastavak političke karijere, dva mandata na Pantovčaku. Mnogi će biti opisani u memoarioma, nikoga autor neće poštedjeti, a kada se zna da je Mesić izrazito otvoren političar sigurno je da neće izostati reakcije.

Dobro upućeni kažu da se sprema prava bomba i da će Stipe Mesić napisati praktički sve što zna i sve što se događalo u Hrvatskoj od osamostaljenja do danas. Uostalom, Mesić nikoga nije zadužio za šutnju, a sa svojim memoarima želi ostaviti trag da javnost što više sazna o našoj novijoj prošlosti koja ima posljedice i na današnji život.