Stier: Ne treba imati velika očekivanja od Vučićevog posjeta Hrvatskoj

Burne reakcije na poziv predsjednice Aleksandru Vučiću da posjeti Hrvatsku 12. i 13. ovoga mjeseca ne prestaju. Ministar Damir Krstičević traži ispriku, predsjednik Sabora Jandroković – Vučićevo očitovanje. S druge pak strane, europski dužnosnici pozdravljaju susret.

Je li ovo pravo vrijeme za susret Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića – analizirali su u radijskoj emisiji ‘U mreži Prvog’ bivši ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, politički analitičar Sandro Knezović i član saborskog Odbora za vanjsku politiku Domagoj Hajduković iz SDP-a.

Knezović je komentirao kako 5 godina nije bilo službenog posjeta šefova država RH i Srbije, što u velikoj mjeri oslikava stanje odnosa. Kazao je nije tajna da su odnosi dviju zemalja na relativno niskoj razini, smatra da je doboro da Grabar-Kitarović preuzme inicijativu i pozove Vučića kako bi se pokušala otvoriti nova stranica u bilateralnim odnosima.

Hajduković je rekao da je dobar bilo koji susret u kojem će biti dijaloga, nitko ne očekuje velike pomake i da ćemo riješiti sva otvorena pitanja sa Srbijom, ali svaki korak u smjeru dijaloga i poboljšanja odnosa je korak u pravom smjeru. Smatra da je odnos sa Srbijom ‘toplo-hladno’ nasljeđe Domovinskog rata – imamo još puno otvorenih pitanja iz toga perioda poput nestalih, povrat imovine, stanju hrvatske manjine u Srbiji, granice.

Bitno je da RH ima dobre odnose sa susjedima, ali navodi da je upitno koliko predsjednici država mogu utjecati na poboljšanje odnosa. Dodao je da nije isto biti predsjednik u Hrvatskoj i u Srbiji jer je Vučić došao na predsjedničko mjesto s premijerskog i ima puno veći utjecaj na Vladu nego Grabar-Kitarović, a sugovornici za rješavane operativnih problema su predsjednici Vlada. Kazao je da je dijalog jako bitan te da nitko ne očekuje da će ovaj posjet riješiti sva otvorna pitanja, ali ako počnemo razgovarati i pokazivati dobru volju, i to je korak ka rješenjima.

Knezović je izjavio da izvršna vlast mora imati jedinstveni stav, pogotovo prema bilateralnim odnosima u regiji, prema Beogradu i treba maksimizirati profit od ovog susreta.

Stier smatra da je potrebno otvoriti kanal dijaloga, da ne treba imati prevelika očekivanja u smislu da će se preko noći sve riješiti. Dodao je da u politici je jako važno tko definira teren gdje će se odigrati utakmica i koja će biti pravila. ‘Svjedočimo tome da se Beograd posljednjih godina osjeća snažnijim nego prije 10-ak godina’, kazao je Stier navevši primjer Makedonije i povlačenja osoblja iz veleposlanstva dok Makedonija ne promjeni stajalište o Kosovu. Smatra da nastavljaju propagandu vezanja hrvatskog naroda uz ustaštvo, fašizam, a Grabar-Kitarović je preuzela opravdani rizik jer moramo definirati teren gdje će se rješavati pravi problemi poput nestalih osoba.

‘Državna politika Srbije ima ambiciju uplitanja u unutarnje stvari drugih država na području SFRJ’, kazao je Stier. Pojasnio je da kao da si žele stvoriti interesnu zonu, što se vidi na način na koji djeluju na Kosovu i u Crnoj Gori.

Uvjeren je da se Beograd nije odrekao ambicije da utječe i na naše unutarnje prilike. ‘Probleme ne možemo rješavati na način da se Hrvatima nameće osjećaj krivnje za ono što se dogodilo tijekom II. sv.rata, mi smo se o tome očitovali i vrijeme je da se Beograd riješi ostavštine Slobodana Miloševića, da se riješe problemi i da se krene naprijed. Mi imamo zajedničke ciljeve koji zathijevaju suradnju Zagreba i Beograda’, poručio je Stier.

Govoreći o nacionalnim manjinama u Srbiji, pa tako i o hrvatskoj manjini, Stier je rekao da je to definirano u poglavlju 23 koje Srbija ne može zatvoriti bez ispunjavanja mjerila, što će vjerojatno biti jedno od zadnjih poglavlja koje će se zatvoriti. ‘Kada se to zatvori, pristupni Sporazum Srbije mora proći ratifikaciju u svim parlamentima, u Beogradu moraju biti svjesni činjenica da i Hrvatski sabor mora to ratificirati’, dodao je.

Hajduković smatra da su u Srbiji toga svjesni, te da je ovo dio njihovih nastojanja da se ti odnosi poprave. Naglasio je da dobre volje za poboljšanje odnosa sa naše strane postoji, mi smo u više navrata govorili koliko nam je Srbija kao susjed i partner bitna, sada je loptica na njihovom terenu i oni moraju pokazati da takva volja psotoji i sa njihove strane. Dodao je da će u to vjerovati tek kada to vidi. Smatra da su za cijelu regiju važni dobri i stabilni odnosi, svima nam je u interesu da odnosi budu dobri i produktivni.

Analizirajući političke elite u Srbiji, Knezović uzima u obzir njihov politički habitus i background. ‘Teško je očekivati da će ljudi koji su imali jednu ratnu, huškačku retoriku ne tako davno promijeniti način funkcioniranja – u pragmatičkom smislu do određne mjere možda i hoće, ali u substancionalnom smislu, teško.

Ne treba previše očekivati od ovog odnosa jer ipak Vučić dolazi otkud dolazi. Pragmatički način funkcioniranja u međunarodnoj politici nameće određene načine ponašanja, Vučić treba biti svjestan da su mu od velike važnosti dobri odnosi sa Hrvatskom, kao članicom EU-a i NATO-a jer će se kroz to mjeriti njegov odnos regionalnoj suradnji’, dodao je.