Šteta od Harveya i Irme mogla bi se popeti na 290 milijardi dolara

Pixabay

Ukupni iznos šteta od uragana Harvey i Irme mogao bi dosegnuti 290 milijardi dolara, što odgovara 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a, stoji u izvještaju meterološke kompanije AccuWeather objavljenom u nedjelju.

Uragan Harvey poharao je krajem kolovoza američku saveznu državu Teksas i dijelove Louisiane i bit će ‘najskuplja’ vremenska nepogoda u povijesti SAD-a s ukupnim iznosom šteta od 190 milijardi dolara, odnosno jedan posto američkog BDP-a koji ukupno iznosi 19.000 milijardi dolara, procjenjuju u AccuWeatheru.

“Irma će po našim procjenama prouzročiti štete od oko 100 milijardi dolara, čime bi se svrstala među ‘najskuplje’ uragane u povijesti”, kazao je izvršni direktor i osnivač tvrtke Joel Myers.

Procjena uključuje zbrojene troškove prekida poslovanja, povećane stope nezaposlenosti kroz dulje razdoblje, štete na transportnim sustavima i infrastrukturi, gubitak uroda poljoprivrednih kultura, uključujući 25-postotni pad uroda naranči, veće troškove goriva, uključujući benzin, lož ulje i mlazno gorivo, štete na kućanstvima i gubitak vrijedne dokumentacije.

Osiguranje će pokriti samo djelić tih gubitaka, napominje Myers.

Uragan Irma u nedjelju je stigao do Floride i prema trenutno raspoloživim podacima prouzročio je smrt najmanje četvero ljudi, javlja BBC.

Na Floridi je trenutno bez struje oko 4,5 milijuna kućanstava i poslovnih prostora, a popravci na sustavu elektroopskrbe mogli bi trajati tjednima.

Gospodarstvo te američke savezne države predstavlja pet posto bruto domaćeg proizvoda SAD-a. Harvey je krajem kolovoza pogodio Teksas, prouzročivši ogromnu štetu te velikim poplavama paralizirajući Houston, četvrti grad po veličini u SAD-u.

Hina/AFP