ŠTERC: Ovo je nevjerojatna katastrofa za Hrvatsku

Krenule su reakcije na šokantan pad broja stanovnika Hrvatske.

Demograf Stejan Šterc rekao je da je “nevjerojatna katastrofa za Hrvatsku da izgubi 400.000 stanovnika, a da nema nikakve reakcije na to niti svijesti o tome”.

“Kada mladi ljudi vide kako jedan cijeli politički izvršni milje i svi oni koji su vezani za njega ne žive u stvarnosti, dok s druge strane mlada populacija tu istu crnu stvarnost doživljava svakodnevno, onda oni kupe svoje stvari odlaze u uređenije zemlje od naše”.

Šterc moli premijera Plenkovića i Vladu s kojima je razgovarao na početku mandata o svim demografskim problemima neka pogledaju vlastiti program i što u njemu piše da shvate da je ovo ključni problem:

“Ovo nije samo politički i društveni, već i gospodarski problem jer ovakav gubitak stanovništva se odražava na ukupni razvitak zemlje. Kada to shvate, onda tu problematiku u izvršnoj vlasti treba staviti na mjesto koje joj po značenju pripada i na čelo postaviti ljude koji se u razumiju u tu problematiku, ljude koji imaju građanske hrabrosti i koji ne padaju u nesvijest od političkih veličina. Nakon što se to napravi, odmah treba početi primjenjivati oba revitalizacijska modela, klasičnu populacijsku politiku poticanja rađanja i selektivnu imigraciju”, uvjeren je Šterc.

Ivana Kekin iz Možemo rekla je da je to poraz svih onih koji su ovu zemlju vodili, prije svega posljednjih 10 godina.

Jadranka Kosor je napisala na Twitteru “Smanjismo se. U mnogim područjima i aspektima”.

Ako se netko nada da će se podaci još mijenjati – neka se ne nada.

“Podaci se neće značajno mijenjati. Imamo određen broj stanovnika koji su popisani, no nismo imali dovoljno podataka da ih stavimo u određeno naselje. Treba sve temeljito pregledati, čak u nekim situacijama i ručno. Uvijek je problem u jednom postotku, koji su zahtjevniji, ali i oni koji se teže prepoznaju. Primjerice, tamo gdje imamo osobe s istim OIB-om, no radi se o različitim osobama. Takve osobe može se prepoznati samo ako ih se pojedinačno pregleda. Takvih slučajeva ima jako puno. Ima još raznih slučajeva koji se trebaju pregledati”, kazao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, piše Glas Istre.