Stazić: Da se manje davalo Katoličkoj crkvi i braniteljima možda bi bilo za učitelje

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić poručio je premijeru, u srijedu na Aktualnom prijepodnevu, kako bi novca možda bilo za učitelje da se manje slalo u Hercegovinu, izdvajalo za Katoličku crkvu, privilegije branitelja i povlaštene mirovine.

“Premijeru, jeste li razmisliti o tome da prestanete silne milijarde davati Katoličkoj crkvi? Da konačno zaustavite neprestano povećanje broja branitelja i njihovih privilegija? Da spriječite predsjednicu Republike da dijeli okolo povlaštene mirovine kome hoće i kako hoće i da novce prestanete slati u Hercegovinu? Možda biste tada imali dovoljno da ispunite zahtjeve onih koji uče djecu”, poručio je Stazić premijeru.

Plenković mu je uzvratio kako je nevjerojatno da u tom kontekstu spominje hrvatske branitelje naglasivši kako je Vlada ispravila brojne nepravde prema braniteljima i pokazala poštovanje prema dignitetu Domovinskog rata.

Što se tiče ponude sindikatima obrazovanja Plenković je ponovio da je ona cjelovita, upitavši koja je to Vlada je povećala plaće za 23 posto. Dodao je i kako novac za povećanje plaća postoji jer se odustalo od snižavanja PDV-a.

“Vama je očito u interesu da se ovaj problem ne riješi i da djeca ostaju neobrazovana, jer što su neobrazovanija, gluplja i primitivnija, to će lakše glasati za HDZ”, zaključio je Stazić.

SDP-ov Franko Vidović podsjetio je na sve afere u Hrvatskoj vojsci na što mu je ministar obrane Damir Krstičević odgovorio kako je je uvijek bilo određenih incidenata ali da to rješavaju.

“Hrvatska vojska je moćna, respektabilna, snažna, ona je nastala u Domovinskom ratu, donijela je mir i slobodu, danas hrvatski vojnik, pilot, tehničar, to su pošteni i čestiti ljudi. Hrvatski narod je ponosan na svoju vojsku, uvijek je bilo u kontinuitetu događaja, incidenata, nečasnih ponašanja, i kada ste i vi bili, i sutra, ali vidjeli ste da to rješavamo. Ja kao ministar to rješavam,” poručio je ministar obrane.

Beljak: Premijer se pogubio u političkom djelovanju

HSS-ov Krešo Beljak ustvrdio je kako svjedočimo kompletnom raspadu sustava optuživši premijera Andreja Plenkovića da se pogubio u političkom djelovanju jer političku odgovornost preuzima osobno.

“Probleme u školstvu trebala je rješavati ministrica obrazovanja ili ste Vi trebali riješiti nju. Za šverc oružja niste odgovorni Vi nego ministar. Ne može za sve probleme u svakom resoru biti odgovoran premijer”, poručio je premijeru.

Plenković je ponovio što je Vlada ponudila sindikatima obrazovanja a za šverc oružja ustvrdio da ga nije bilo.

“Hijerarhijski, svi oni koji su trebali odgovarati za nepoštivanje discipline u HV-u su razriješeni, novi zapovjednici su imenovani. Istraga traje, PU zadarska podnijela je kaznenu prijavu. Ovoga o švercu nije bilo, bilo je neovlaštenog ulaska u bazu u Zemuniku”, kazao je Plenković.