Statutarna komisija potvrdila suspenzije četvorici SDP-ovaca

Statutarna komisija SDP-a u utorak kasno navečer donijela je odluku o četvorici suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđi Grbinu, Siniši Hajdaš Dončiću, Mihaelu Zmajloviću i Vedranu Babiću.

“Statutarna komisija SDP-a je na današnjoj sjednici odlučivala o žalbama četvorice suspendiranih članova te potvrdila odluke Glavnog odbora”, navodi se u kratkom priopćenju koje je stiglo iz SDP-a u utorak nešto prije 23 sata.

Podsjetimo, pobunjeničkom” četvercu, koji je u krugu predsjednika Bernardića detektiran kao vođa pobune protiv njega, Glavni odbor SDP-a na dvanaestosatnoj sjednici sredinom srpnja izrekao je stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imali su pravo na sjednicu Statutarne komisije na kojoj su iznijeli svoju “obranu” i koja je odlučivala o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Peđa Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Siniša Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Mihael Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Vedran Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Restović: Nema razloga za suspenziju
Suspendirani članovi nisu se u utorak navečer obraćali novinarima, a izjavu je pri odlasku sa sjednice Komisije daoRestović koji je kazao da su iznijeli svoje argumente protiv suspenzije četvorke.

“Samo kritiziranje načina na koji predsjednik Davor Bernardić vodi stranku ne samo da nije kažnjivo našim Statutom nego je, kao i u cijelom demokratskom svijetu, dopušteno i dobro jer to samo može pridonijeti da budemo kvalitetniji kao stranka”, kazao je Restović u ime suspendiranih i njihovih podupiratelja.

“Očekujem da će ove odluke biti poništene jer, u prvom redu, su nestatutarne, a sam sadržaj je, ja bih rekao, duboko u suprotnosti sa standardima koje mi kao stranka imamo i koje želimo imati kao društvo”, kazo je SDP-ovac.

Na pitanje kada će se donijeti odluka, odgovorio je: “Predsjednik Statutarne je rekao da će oni danas zasjedati, a sad kad će biti odluka za sat, dva, tri ili će je prebaciti za sutra ujutro, to ne znam. To morate pitati njega.”

Upitan što ako Statutarna komisija potvrdi odluku Glavnog odbora o suspenziji četvorice SDP-ovaca, kazao je: “Neće se ništa spektakularno dogoditi. Mislim da bez obzira kakve se odluke donose, ako su one suprotne Statutu, ali u krajnjem slučaju zdravom razumu i razlozima zbog kojih mi kao stranka postojimo, onda ne mislim da bi njih na bilo koji način trebalo uvažavati.”

Na pitanje da pojasni što to znači, odgovorio je: “To trebate pitati ove članove koji su dobili suspenziju. Iskreno ne vidim niti jedan mogući način kako bi ova odluka bila potvrđena od strane Statutarne komisije.”

Kolar: Nisu bila četiri pobunjenika u SDP-u nego 96
Uoči početka sjednice Statutarne komisije SDP-a u utorak, koja je odlučivala o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da će na sjednici iznijeti stavove 96-ero kolegica i kolega koje su ljetos u pismu sa zahtjevom da Davor Bernardić odstupi sa čela stranke.

“I nije riječ samo o nas 96, danas nas je vjerojatno 9.996, a možda će nas sutra biti i 20 tisuća”, poručio je Kolar.

Kazao je kako od sjednice očekuju da dobiju mogućnost prezentirati svoje stavove vezane uz zaključak Glavnog odbora o suspenziji.

“Nije dobro to što Statutarna komisija nije do kraja formirana i što nisu izabrani svi članovi iako je prošlo šest mjeseci od donošenja novog Statuta. Također, nije dobro što su se pojavile informacije da se vrši pritisak na kolege u Statutarnoj komisiji, a još je gore to što je jučer jedan od članova podnio ostavku zbog pritisaka iz vrha stranke”, ocijenio je Kolar.

“Cijelo vrijeme u javnosti se govori da je ovdje riječ o naša četiri stranačka prijatelja, no riječ je o nas 96 koji smo potpisali to pismo i imamo puno argumenata o kojima ćemo danas govoriti pred Statutarnom komisijom”, najavio je. Nije htio prejudicirati odluku Statutarne komisije nego je kazao da će iznijeti svoje argumente, a onda će pričekati odluku.

U ponedjeljak je član Statutarne komisije Hrvoje Nekić podnio neopozivu ostavku zbog, kako je pojasnio, “kontinuiranih pritisaka i zahtjeva iz vrha stranke da potvrde odluku Glavnog odbora”.

Za petak je najavljeno i okupljanje većine potpisnika pisma u općini Kamanje u kojoj bi se na neformalnom druženju trebali razgovarati o eventualnim budućim potezima nezadovoljnika, pogotovo potvrdi li Statutarna komisija odluku Glavnog odbora o dvogodišnjem oduzimanju prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava za četverac iz Predsjedništva.