State Department upozorio Amerikance koji putuju u Kinu na “proizvoljna” uhićenja

Sjedinjene Države u četvrtak su ponovno izdale upozorenje Amerikancima koji putuju u Kinu da budu oprezni zbog “proizvoljne” primjene zakona u toj zemlji, u kontekstu uhićenja dvojice Kanađana.

State Department naglašava da se američki građani koji putuju u Kinu izlažu opasnostima “primjene proizvoljnih lokalnih zakona”, iznenadnim zabranama izlaska iz zemlje i uznemiravanjima.

Novo upozorenje uključuje “dodatna pojašnjenja opasnosti proizvoljnih uhićenja i zabrane izlaska iz zemlje”, rekla je za AFP glasnogovornica State Departmenta.

“U većini slučajeva američki državljani otkriju da im je zabranjen izlazak iz zemlje u trenutku kada žele otputovati iz Kine i ne mogu znati koliko će zabrana trajati”, piše u upozorenju. 

Kineske vlasti su prošlog mjeseca uhitile dvojicu Kanađana, jednog bivšeg diplomata i jednog poslovnog čovjeka, službeno optuženih za aktivnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Brojni promatrači smatraju ta uhićenja odmazdom za privođenje u Kanadi financijske direktorice kineskog telekomunikacijskog diva Huaweia, Meng Wanzhou, na zahtjev američkog pravosuđa.

(Hina)