Star Film Fest- filmovi pod zvjezdama u Sisku

Otvorenjem izložbi fotografija “Rascvjetani Sisak” i filmskih plakata dizajnerskog studija Šesnić&Turković u četvrtak u jedinstvenom ambijentu sisačke utvrde Stari grad počeo je četvrti Star Film Fest.  Star Film Fest je posvećen mladim umjetnicima od 18 do 35 godina koji ondje imaju priliku predstaviti svoje filmove i afirmirati ih za daljnju festivalsku promociju.

Za ovogodišnje izdanje festivala, koje će trajati do 2. rujna, bilo je prijavljeno oko 549 filmova sa svih strana svijeta, od Argentine, Belgije, Francuske do Izraela, Latvije, Njemačke, Perua, Rusije, Zapadne Sahare. Odabrano je njih 38 u kategorijama dokumentarnog, eksperimentalnog, igranog i animiranog filma. Na otvorenju je, među ostalim, bim prikazan “Buffet Željezara”, film redatelja i scenarista Gorana Devića, koji u svojoj tihoj opservaciji dokumentira šest posljednjih dana sisačke kavane na ulazu u Željezaru Sisak. Za najmlađu publiku organizirane su dječje matineje koje će biti prikazivane u prijepodnevnim satima u Kazalištu 21, javlja HRT.

U ovogodišnjem žiriju su glumac Dado Ćosić, redatelj i scenarist Ivan Sikavica, glumica Ivona Kundert te voditelj Filmsko-kreativnog studija VANIMA u Varaždinu, izvršnog direktora internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu i tajnik ASIFA Hrvatske Hrvoje Selec.

Na projekciji pod zvijezdama prikazat će se nagrađivani film “Ne gledaj mi u pijat” Hane Jušić. Osim filmskog programa priređene su radionice “Uvod u obradu fotografije kroz Photoshop”, “Zvuk i glazba u filmu”, “Od ideje do predstave” te predavanje “Prožimanje medija”. Popratni program donosi i koncerte na otvorenom – filmske glazbe Antonije Kihalić i Saše Tadića, pulsko-zagrebačkog ska-rock osmeraca Radio Aktiva te cover grupe 4head i DJ-a Maria Kovača.

Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija i matineja do radionica i predavanja su besplatni.