STANOVNICI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE OVOGA LJETA IMAJU OSIGURANU IZRAVNU LINIJU VLAKA PREMA SPLITU

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, s državnim tajnikom za željeznicu, poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alenom Gospočićem te predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željkom Ukićem, dočekao je danas prvi sezonski vlak koji vozi na relaciji Vukovar/Vinkovci – Sisak – Zagreb–Šibenik/Split i obrnuto.

Prva je ovo linija vlaka nakon niza godina koja će stanovnicima Sisačko-moslavačke županije osigurati svakodnevnu izravnu liniju prema jadranskoj obali, odnosno prema gradu Splitu.

„U Sisačko-moslavačkoj županiji osjećamo stalnu prisutnost Vlade Republike Hrvatske putem brojnih projekata, a jedan od projekata je i ovaj koji se provodi putem HŽ Putničkog
prijevoza. Nekoliko desetljeća smo čekali ovakav vlak i zadovoljstvo nam je da vlak koji
povezuje Vukovar i Split ide preko Siska i da će svim stanovnicima s potresom pogođenog
područja biti omogućeno putovanje izravnom linijom Sisak-Split.“ – izjavio je ovom prilikom
župan Celjak.
Vlakovi u svojem sastavu imaju vagone za sjedenje, vagone s ležajima, vagone za spavanje i vagon-restoran, a putnicima je omogućen i prijevoz bicikala. Osim u Sisku, unutar Sisačko-moslavačke županije vlak staje na željezničkim postajama u Novskoj i Sunji.

STANOVNIŠTVO POGOĐENO POTRESOM, DJECA I UČENICI PUTUJU
BESPLATNO
Liniju noćnog sezonskog vlaka  koji povezuje Vukovar, Vinkovce, Sisak, Zagreb, Šibenik i Split osigurao je HŽ Putnički prijevoz, a vlakovi će svakodnevno prometovati od 1. srpnja do 3. rujna 2023. godine.„Na ovaj način povezujemo cijelu kontinentalnu Hrvatsku i posebno Sisačko-moslavačku županiju s gradom Splitom. U suradnji s Vladom RH osigurali smo besplatan prijevoz za sve stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije, stoga pozivam sve da koriste ovaj prijevoz što je više moguće.“ – rekao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Naime, stanovnicima pogođenim potresom na području Sisačko-moslavačke županije, odnosno stanovnicima s područja gradova Petrinja, Glina, Sisak i Hrvatska Kostajnica te općina Lekenik, Sunja, Donji Kukuruzari, Majur, Dvor, Topusko, Gvozd, Jasenovac, Hrvatska Dubica i Martinska Ves, omogućen je besplatan prijevoz na svim relacijama unutar Hrvatske, pa tako i za ovo putovanje do važnih obalnih destinacija.

Pravo na besplatan prijevoz također ostvaruju djeca i učenici u sklopu pilot-projekta
besplatnoga javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na
području Republike Hrvatske, a redovni studenti putuju po jedinstvenoj cijeni.

Zadovoljstvo povezivanjem Slavonije i Dalmacije iskazao je i državni tajnik za željeznicu,
poštu i elektroničke telekomunikacije Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Alen
Gospočić, ujedno najavljujući nova ulaganja u razvoj željezničkog prometa „Posebna nam je
intencija u narednom razdoblju povećati broj putnika, sigurnost na željezničkim prugama
nabavkom novih vlakova i izgradnjom infrastrukture“.

Dobra vijest za sve stanovnike naše županije koji svakodnevno putuju na relaciji Sisak-
Zagreb je i uvođenje nove linije. Naime, u važećem voznom redu gradovi Sisak i Zagreb
povezani su s 32 vlaka, odnosno po 16 vlakova u svakom smjeru radnim danom, a od
prosinca 2023. godine uvodi se nova linija. „Novost koja nas očekuje od prosinca je da ćemo dobiti i brzi vlak na relaciji Sisak-Zagreb koji će imati samo jedno stajanje. Vlak iz smjera Siska dolazit će u Zagreb oko 7.30 sati, a iz Zagreba prema Sisku će polaziti oko 16.30 sati.“- najavio je župan Celjak.