Stanke zbog EU fondova, Agrokora, bankovnih računa u inozemstvu i mladih

Izvor: Nacionalno

Sjednica Hrvatskog sabora započela je zahtjevima za stankom.

Zatražili su je Siniša Hajdaš Dončić u ime kluba SDP-a za neiskorištenost Europskih fondova. Nakon stanke kazao je da mu je žao što je jučer u kasne sate bila tema o korištenju fondova koji utječu na BDP RH. Znamo da RH iz proračuna isplaćuje 3,2 mlrd. kn u zajednički proračun u EU. To je točno 1% BDP-a. U samoj strukturi BDP-a investicije svakako utječu na državnu potrošnju u znatnom kontribucijskom faktoru. To govorim zato što je Sabor  24. listopada 2014. donio zaključak kojim zadužuje Vladu da Sabor dostavlja redovita šestomjesečna izvješća o korištenju predpristupnih programa pomoći i europskih strukturnih instrumenata. Ali je Vlada RH tek 2. ožujka 2017. dostavila pet polugodišnjih izvješća, izjavio je između ostalog Hajdaš Dončić.

Željko Glasnović želio je govoriti u ime Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, o bankovnim računina u inozemstvu. Najčešća riječ u ovome Saboru je pljačka. Zašto se o tome šuti? Kad je počela ta pljačka? Od kud vuče korijene Agrokor? Što je s državnim tvrtkama do 1990. godine? Novac koji je pokraden do 1990. godine prebačen je na bankovne račune u inozemstvo. To je novac od Udbe. I taj novac se danas vraća natrag, kao strana investicija. Krajnje je vrijeme da institucije rade svoj posao, rekao je između ostalog Glasnović.

Branko Bačić u ime kluba HDZ-a, kazao je da je sinoć raspravljen prijedlog odluke o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi ispitalo okolnosti oko Agrokora. Jasno smo rekli stav HDZ-a, da nemamo nikakvog problema oko osnivanja istražnog povjerenstva, no da se rad istražnog povjerenstva i njegovo imenovanje utvrdi i započne nakon istrage koju provodi državno odvjetništvo. Jučer smo tako čuli svojevrsnu ucjenu iz SDP-a, da ukoliko se ne izabere i imenuje istražno povjerenstvo kako se neće u Saboru izabrati niti tri suca Ustavnog suda. Za nas je takva ucjena neprihvatljiva jer izbor sudaca Ustavnog suda nije nikakav ustupak HDZ-u niti može izbor ustavnih sudaca biti predmet trgovine, kazao je Bačić.

U ime Kluba HNS-a Milorad Batinić rekao je da se HNS protivi osnivanju povjerenstva. HNS smatra da je interes svih nas ovdje da se rasvijetle okolnosti oko Agrokora i svemu onome što se piše. Koja je svrha osnivanja povjerenstva? Otkad je Sabor osnovan bilo je nekoliko istražnih povjerenstava koja su uglavnom imala politički kontekst. Vjerujem da ćete se mnogi od vas složiti samnom. To me podsjeća na onaj period do 1990. kada je politika sudila i miješala se u svašta. 
Pričekajmo da vidimo što ćemo dobiti od DORH-a i tada prihvaćam da se osnuje istražno povjerenstvo i utvrdi politička odgovornost, poručio je. Dodao je da SDP ucjenjuje oko izbora sudaca Ustavnog suda te da to smatra neprihvatljivim.

Miro Bulj se u ime kluba Mosta nezavisnih lista osvrnuo na broj o tome koliko je državljana RH iselilo u Njemačku. Ne vidim nijedan razlog zašto se kolege Bačić i Batinić boje osnivanja istražnog povjerenstva, izjavio je.