SSSH: Dosta je rezova radničkih prava u kulturi

ILUSTRACIJA

Savez samostalnih sindikata Hrvatske podržao je umjetnike i radnike u kulturi okupljene u inicijativu „Dosta je rezova“, koji traže povećana i široko dostupna sredstva za redovne djelatnosti u kulturi od kojih će biti plaćeni za svoj rad, i poridružit će im se na prosvjedu najavljenom za 4. veljače.

“Dosta je rezova radničkih prava u kulturi,” poručio je SSSH u priopćenju upućenom medijimau subotu. Javno financiranje kulture mora svima u sektoru jamčiti minimum sigurnosti i stabilnosti, mogućnost da od svog rada žive te da se za svoja prava organiziraju i bore. Rezovi u kulturi predstavljaju još jedan od niza udaraca na radnička prava u Hrvatskoj te stoga pozivamo na solidarnost i ustrajanje u borbi do ispunjenja zahtjeva. Kvalitetna radna mjesta za sve možemo izboriti samo svi zajedno, ističe e SSSH.

Kultura je temelj društva, gradi identitet, svijest i savjest i doprinosi materijalnoj i nematerijalnoj dobrobiti Hrvatske, no ljudi koji stvaraju hrvatsku kulturu rade u izrazito neprimjerenim uvjetima rada, posebice umjetnici na nezavisnoj sceni i freelanceri, koji nemaju stalno zaposlenje ni redovna primanja, ističe Sinidkat. Pritom podsjeća da se pristupanjem Europskom stupu socijalnih prava, u čijem su temelju pravedni radni uvjeti te dobre i sigurne plaće, Hrvatska obvezala osigurati posebnu zaštitu prekarnim radnicima, onima koji rade u nesigurnim oblicima rada, na ugovorima na određeno, na ugovorima o djelu, autorskim ugovorima. A to su radnici koji su u sektoru kulture najzastupljeniji i najugroženiji. 

“Sektor kulture godinama je marginaliziran rezovima i sramotno niskim proračunskim izdvajanjima. Sustav financiranja je urušen, a dodjeljivanje potpora umjetnicima netransparentno, bez kriterija i evaluacija. Sustav karakterizira i izostanak strategije, a klijentelizam, kao i političko kadroviranje i odlučivanje, degradirali su ga i destablizirali do krajnjih granica,” ocjenjuje SSSH.

Poručuje da je primjeren razvoj kulture i uvažavanje njezine društvene vrijednosti moguć jedino povećanjem proračuna za kulturu te omogućavanjem njenog autonomnog razvoja bez uplitanja kapitala i politike sa željom isključivog izvlačenja materijalne koristi, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik SSSH Mladen Novosel.