SSSH: 250.000 hrvatskih radnika profitiralo bi od “praga dostojanstva”

ILUSTRACIJA

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručili su u četvrtak kako se zalažu za postavljanje takozvanog praga dostojanstva unutar europske Direktive o primjerenim minimalnim plaćama, koji bi osigurao da te plaće ne mogu biti niže od 50 posto prosječne i 60 posto medijalne.

“SSSH se zalaže za primjerene minimalne plaće te podržava postavljanje obvezujućeg ‘praga dostojanstva’ ispod kojega se nijedna plaća ne može smatrati primjerenom. No, u hrvatskom okruženju SSSH posebice zagovara i drugi dio Direktive koji se odnosi na poticanje kolektivnog pregovaranja kako bismo na taj način vodili cjelovitu politiku plaća i izbjegli njihovo ‘sabijanje’ na razinu oko minimalne”, navodi predsjednik sindikata Mladen Novosel u priopćenju.

Ističe se kako se SSSH sa europskim sindikalnim pokretom predvođenim Europskom konfederacijom sindikata (ETUC) zalaže za donošenje Direktive o primjerenim minimalnim plaćama i poticanju kolektivnog pregovaranja.

Prijedlog Direktive trenutno se nalazi u zakonodavnom procesu EU-a.

Sindikalisti smatraju da ako je namjera Direktive da izvuče radnike iz siromaštva, da u nju treba ugraditi “prag dostojanstva”, koji bi jamčio da se zakonom propisane plaće nikada ne mogu isplaćivati u iznosu nižem od 60 posto medijalne i 50 posto prosječne plaće u državi članici.

Navode kako bi taj prag osigurao da više od 24 milijuna radnika s niskim plaćama u EU dobiju vrlo potrebito povećanje plaća.

Sindikalisti smatraju kako trenutni prijedlog neće dovesti do ispunjenja obećanja o većim plaćama.

“Komisija je ugradila pragove, ali samo kao indikativni vodič za države članice. ETUC od zastupnika u Europskom parlamentu traži da ta donja granica bude obvezujuća”, stoji u priopćenju.

Istaknuli su također kako Direktivu treba izmijeniti na način da se od država članica zahtjeva da zakonom propisane minimalne plaće utvrde iznad praga dostojanstva i da se isplaćuju u primjerenom iznosu koji će biti utvrđen uz sudjelovanje sindikata.

Predstavili su i preliminarnu analizu EU Komisije koja je pokazala da bi utvrđivanje praga donijelo povećanje plaće četvrtini ili više radnika u šest država članica, a u Hrvatskoj bi gotovo 250.000 radnika profitiralo od uvođenja praga.

Navode kako se uključivanje praga dostojanstva odnosi na države članice u kojima je minimalna plaća propisana zakonom.

“Hrvatska je jedna od zemalja koja uz Zakon o minimalnoj plaći ima i sustav kolektivnog pregovaranja. Hrvatska je već zauzela stajalište kako je prag od 70 posto pokrivenosti radnika kolektivnim ugovorima ‘postavljen kao ideal’ “, stoji u prioćenju.

Iz SSSH upozoravaju kako Vlada planira izmijeniti Zakon o minimalnoj plaći čime će propisati i minimalne dodatke na plaću, iako se socijalni partneri tome protive.

“Uspije li Vlada u svome naumu, posljedica će biti direktno destimuliranje kolektivnog pregovaranja”, navodi se u priopćenju.