Srušen svjetski rekord: Izmjerena temperatura iznad 50 stupnjeva!

Na meteorološkoj stanici u Agadiru, na jugu Maroka, u petak je izmjereno 50,4 Celzijeva stupnja, što je novi rekord na državnoj razini, priopćila je u nedjelju Glavna uprava za meteorologiju (DGM).

Prethodni rekord izmjeren je 13. srpnja (49,9 stupnjeva) u Smari, u zapadnoj Sahari, navodi DGM. Ovo je prvi put da izmjerena temperatura u Maroku premašuje 50 stupnjeva, objavila je državna meteorološka služba.

Od početka ljeta čitav marokanski teritorij zahvatio je niz toplinskih valova koji su podigli temperaturu na rekordnu razinu.

“Ovaj toplinski val je posljedica dolaska mase suhog i vrućeg zraka s juga koji je prouzročio osjetan porast temperature, premašivši mjesečni prosjek za 5 do 13 stupnjeva, osobito u petak 11. kolovoza i u subotu 12.”, navodi DGM u priopćenju.

Toplinski val je zadnjih dana prouzročio šumske požare na sjeveru zemlje, blizu Tangera i istočnije, u pokrajini Tazi, izvijestili su novinari AFP-a s terena.

Ovi požari, ograničenih razmjera, ali poticani jakim vjetrom, oštetili su i uništili stotine hektara šume. Zasad bez žrtava.

Europska služba Copernicus je objavila da je srpanj 2023. daleko najvrući mjesec otkad je mjerenja, za 0,33 stupnja topliji od srpnja 2019. koji je dosad držao taj rekord. U Maroku je pak ovaj srpanj na četvrtom mjestu najtoplijih srpnjeva od 1961. DGM ipak predviđa idućih dana lagan pad temperature na sjeveru magrebske zemlje.