Srpski član predsjedništva kaže da bi ostaviti BiH Erdoganu bilo isto kao da je Srbi ostave Miloševiću

Pixabay

Srpski član predsjedništva BiH Mladen Ivanić “glupošću” je nazvao izjavu bošnjačkog kolege Bakira Izetbegovića da je BiH ostavljena u “amanet” turskom predsjedniku Recepu Erdoganu i dodao da je to isto kao kada bi Srbi rekli da je BiH dana u nasljeđe Slobodanu Miloševiću.

Bakir Izetbegović je u četvrtak ponovio da je njegov preminuli otac Alija, nekadašnji predsjednik BiH, prije smrti Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

“Takva izjava je katastrofa, glupost i neviđena politička šteta… I jasno mi je da je to dio politike SDA koja misli da je BiH njihova i da imaju pravo da je daju Erdoganu”, rekao je Ivanić za N1 televiziju.

“Zamislite da smo mi rekli da ostavljamo BiH u amanet Miloševiću”, dodao je Ivanić.

Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Izetbegovićevu je izjavu ocijenio “skandaloznom i opasnom” i poručio da Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu

H/N